Томислав Дончев: ГЕРБ иска оставки на свои кметове? Това е несериозно

Няма да има чистка на кметове от ГЕРБ след загубата на Цецка Цачева на президентските избори. Това стана ясно от думите на вицепремиера в оставка Томислав Дончев пред БТВ.

На въпрос: „Вярно ли е, че ще искате оставки на кметове, особено там, където загубата е разгромна?“, той отговори: „Това е несериозно“.

„Всичко, което правим в момента, според мен, е доказателство за отговорността ни към държавата, включително решението ни да не оттегляме бюджета. По чисто партийна линия там, където резултатите са слаби, там където бъдат идентифицирани причините защо са слаби, може да бъдат взети мерки. Но един кмет е избран мажоритарно с гласовете на гражданите. Как ще се оттегли? Това е несериозно, това е саботаж към цялата държава. Не знам кой измисля подобни глупости“, каза Дончев.

Тепърва ще се прави анализ защо ГЕРБ загуби изборите. От гледна точка на самата кампания – какви дефекти и пропуски сме направили, и от гледна точка на това какво в политиките, които сме водили до момента, е грешно и какво сбъркахме, каза гостът.

Очевидно има дефект в начина, по който сме работили до момента, и трябва да се вземат мерки той да бъде коригиран, това е същественото сега, каза още той. Свършили сме куп добри неща, със сигурност има и куп неща, които не сме свършили. Щом хората са реагирали така, очевидно има неща, които не сме свършили, хората са очаквали от нас да направим повече.

Като положително постижение на управлението Дончев посочи подобрената инфраструктура, стабилизирането на основните институции, създаването на условия за икономически растеж. Негативното обаче е „ширещото се усещане на липса на справедливост (...) то не е само усещане, това е нещо реално“.

Запитан защо ГЕРБ подкрепя предложенията от референдума, след като премиерът Бойко Борисов ги смята за популизъм, Дончев отговори: „Това, какво аз и вие смятате, сигурно има значение, но най-голямо значение има какво е казал суверенът. Единственото, което има право да направи отговорният държавник, е да се съобрази с него“. Да не се съобразим с желанието на народа е цинично, каза още Дончев.

По думите му най-голяма техническо предизвикателство ще е районирането, но то може да се случи за няколко месеца при интензивен режим на работа.

За неслучилата се съдебна реформа той коментира, че „дори да бяхме прегърнали най-радикалната форма на тази реформа, добре знаете, че нямаше да има никаква реформа“.

Дончев каза, че решението Цецка Цачева да е кандидат-президент е било взето от Изпълнителната комисия на партията. Неговото име е било сред коментираните, но не се е стигнало до предложение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика