Томислав Дончев: Да се сменят правителства през 20 дни е безумие

Едва ли някой ще спори, че да се сменят правителства през 20 дни е безумие. Въпросът е ясно да възприемем това, което каза президентът Росен Плевнелиев. Не е казал: „Не искам и няма да назначавам правителство”, а: „Да постигнем заедно с Румен Радев съгласие за правителство, което да не бъде променяно”, коментира пред БТВ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„Чисто технически детайли – ако правителството има хоризонт на работа 1 месец, министрите може да не успеят дори да започнат да работят. Само издаването на спесимени за подписите отнема около 20 дни”, обясни той.

Никой от нас не е хванат от улицата – и можем да носим и персонална, и политическа отговорност, отвърна той на аргумента, че правителството в оставка не отговаря пред никого – нито пред парламента, нито пред президента. А и парламентът не е разпуснат, нищо че сме правителство в оставка, добави той.

„Никой от нас не иска да сме на позициите си, след като сме подали оставка. Не искаме, но ще стоим, докато трябва”, каза още Дончев.

„Това беше до някаква степен механично мнозинство, а трябва да си сигурен и да чувстваш подкрепата на хората в това, което правиш. Хората казаха, че искат промяна”, коментира той ситуацията след президентските избори.

Относно непостигнатото споразумение за кабинет с мандата на Реформаторския блок, Дончев каза, че е имало аргументи „за” – необходимостта от стабилност, например, но и много „против” – подобен кабинет би оставил усещането, че „някой се шмугва във властта през задния вход”.

„Ние не сме трансферни футболисти – да ни местят от един кабинет в друг. Как си го представяте – дайте ми този министър, пък си вземете онзи?”, коментира той отпадналата възможност министри на ГЕРБ да участват в кабинет с чужд мандат.

Относно „раздаването на обществени поръчки” той посочи, че държавата не може да спре да работи, независимо от оставката на кабинета. Процедурите текат – ако сега се започне една такава, до сключване на договор може да се стигне през пролетта. Или ако има обжалвания – през лятото, поясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика