Томислав Дончев: Дебатът за кохезионната политика е дебат за бъдещето на Европа

Вицепремиерът Томислав Дончев

Влизаме в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия, обяви вицепремиерът

Влизаме в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия. Когато финансирането не е обвързано с ясни цели, крие риск при преговорите да се прави не най-добрата игра с числата, да има релокация на пари от един сектор в друг. За това предупреди вицепремиерът Томислав Дончев в изказването си пред участниците в пленарното заседание на КОСАК в София.

Той уточни, че сме в началната фаза на преговорите за следващата многогодишна финансова рамка на кохезионния пакет и колкото повече разговори, толкова повече инвестиции "в по-добрата кройка на тези политики". Дончев подчерта, че изразходването на пари трябва да бъде свързано и с реформи.

По думите му дебатът за кохезионната политика е дебат за бъдещето на Европа, индикатор колко вярваме в нея. ЕС преживява криза на идентичността, а сред симптомите на заболяването са проблеми, свързани с миграционния натиск, въздигане на ирационалния популизъм в редица страни-членки.

Лекът, според вицепремиера, е всеобщ консенсус какъв съюз ни е необходим, колко силен. „Въпросът е защо допуснахме да се случи това с един от най-успешните проекти, как допуснахме Европа да стане скучна, неразбираема“, коментира още Томислав Дончев.

Той бе категоричен, че е необходимо опростяване на административните процедури при кандидатстване за финансиране по европрограмите.

Не можем да си позволим предприемач да казва, че му е по-лесно да тегли банков кредит, отколкото да кандидатства за финансиране по програма, това е сигнал колко тежки са процедурите, за да отиде финансирането там, където има нужда от него, посочи Дончев. Затова опростяването на правилата не е административен каприз, а въпрос на подкрепа, на улесняване, подчерта вицепремиерът.

Той уточни, че това не означава да няма силен, ефективен контрол. В същото време не трябва бенефициентите да бъдат сковавани от страх.

Коментари

Задължително поле