Томислав Дончев: Длъжници сме на Севера

Ние дължим на българския север същото, което направихме на юг, където имаме три магистрали, а на север имаме само едно парче от магистрала. Това заяви зам.-премиерът Томислав Дончев днес по време на церемонията по стартирането на пречиствателната станция във Видин, за която "Труд" вече писа, че е най-модерната в страната. Според Дончев основната задача за региона през следващите 3 години ще бъде пътната свързаност със София, визирайки заделените огромни средства за реализиране на 4-лентовият път по коридор номер 4.

В словото си Дончев посочи, че инвестицията може да не е от най-видимите, но е една от най-важните, защото е инвестиция в околната среда, въздуха, здравето и живота на всички граждани. Това е втора фаза, продължение на един проект, осъществен в предишните години и който до голяма степен решава всички проблеми и предизвикателства на града в сферата на водоснабдяване и отвеждане на отпадъчни води. Общата стойност на тези два проекта е близо 70 милиона лева. "Без тези инвестиции всички останали са труди и даже невъзможни. Следващите години основен акцент ще бъде опазване на чистотата на въздуха", каза Дончев.

Проектът "Доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води - гр. Видин - Втора фаза" е изпълнен по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Общата му стойност е 19 505 984 лв., от които собственото финансиране е в размер на 580 415 лв. Безвъзмездните средства се предоставят от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет.

Коментари

Задължително поле