Томислав Дончев: До края на годината ще заработи изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания

До края на годината ще заработи изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания. Ангажиментът пое вицепремиерът Томислав Дончев след срещата при премиера с майките на деца с увреждания и представителните организации, предаде БНР.

Постигнато е съгласие финансова помощ да получават всички хора с над 50 процента увреждания, както и предоставянето на помощните средства поетапно да се поеме от Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че с новият регистър за хората с увреждания ще се събере цялата налична информация от различните ведомства: "Което едва ли е панацея, но би подредил нещата и би било ясно, включително, когато бюджетираме нови мерки. Да не коментираме, че би било улеснение за самия човек, защото всеки на база един потребителски профил може да види какво има за самия него в системата".

Мая Стоицева от майките на деца с увреждания допълни: "Направи се проверка за изразходваните дотук средства за неефективния регистър".

Здравният министър е поел ангажимент, предоставянето на помощните средства да се поема от здравната каса и неговото ведомство.

"Нашата обща цел е да има стандарти, контрол на качеството, контрол на ценообразуване, така че публичният ресурс, който се отпуска да бъде прозрачен и техническите помощни средства в най-висок стандарт, които са необходими за хората с увреждания, да бъдат за тях. По отношение на финансовата подкрепа - няма да бъде за сметка на личната помощ и ще остане за всички правоимащи лица с решение от ТЕЛК над 50 процента", коментира Адриана Стоименова от представителните организации.

Министър Бисер Петков потвърди, че финално в края на седмицата ще се разгледа още веднаж новият закон за хората с увреждания, следва финансова оценка, публикуване за обществено обсъждане в края на този месец и приемане от правителството до края на септември. Предвижда се и реформа в агенцията за хората с увреждания.

В новия бюджет ще има повече пари за хората с увреждания, обяви премиерът Бойко Борисов преди срещата в Министерския съвет:

"В новия бюджет, когато го приемем, със 150 млн. повече ще има в тази система. Не съм виновен аз, че миналата година платихме 6,7 млрд. – 3,7 млрд. за КТБ, 1,2 млрд. за руските реактори, 1,3 млрд. за американските централи. Платихме ги като попове, всички данъкоплатци".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България