Томислав Дончев: Жена ми не е политик, има право да изразява лично мнение

„Има нещо, което ме притеснява в подхода – допускането за колективна отговорност. В една правова държава отговорността е лична. Колективна отговорност на база семейна и друга принадлежност е характерен за други режими – за комунизма за фашизма”. Това обяви пред БТВ Томислав Дончев във връзка с публикацията  на жената до него – Светлана Дончева във Фейсбук, която предизвика възмущение и дори призиви за оставката на Дончев.

Първият пост на Дончева беше: „Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!”. Той е бил докладван и свален, след което жената на вицепремиера се защити и публикува още няколко поста.

Последва и реакция от Българския хелизнкски комитет (БХК), който призова Дончев или да се разграничи от думите на Светлана Дончева, или да подаде оставка.

Той обясни, че конкретния пост на жената до нега е предизвикан от висока музика. Имало обаче и натрупвания.

Не виждам нищо нередно в тези думи, подкрепям я напълно – трябва да има правила, които да бъдат следвани от всички, каза още вицепремиерът.

Той напомни, че жена му не е политик и има право да изразява лично мнение.

„След като живее с мен, едва ли трябва да стои вкъщи и да шие гоблени – тя е професионалист, има право на мнение, получи много подкрепа, много критика и дори заплахи”, коментира още Томислав Дончев.

Той уточни, че принципно е против езика на омразата и смята, че стереотипите са нещо опасно.

По случая „Пелов” Дончев смята, че МВР е работило здраво за залавянето на беглеца, но очевидно не е постигнало успех. На въпроса трябва ли да има оставки той отговори, че ако има длъжностно лице, което не си е свършило работата, то трябва да понесе отговорност.

Относно казуса с отнетите деца от български семейства в Норвегия вицепремиерът каза, че държавата може да съдейства на тези хора да си търсят правата по съдебен път.

Коментари

Задължително поле