Томислав Дончев за кибератактата срещу НАП: Най-важното е да се минимизират рисковете от злоупотреба с изтеклите данни

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че от Националната агенция за приходите (НАП) вече са се свързали със засегнати при кибератаката над 180 души.

Според него най-важното в момента е да се вземат мерки срещу ново посегателство. "В момента най-важно е да се минимизират рисковете с изтеклите данни да се извършват злоупотреби. Работата започна. Идентифициран е обемът лица – малко над 180, за които има изтекли критично количество данни. От Националната агенция по приходите са се свързали с тях, дават се съвети и се оказва какво е необходимо да се направи", каза Дончев по повод кибератаката.

Според него най-важното в момента е да се вземат такива мерки, че да не се повтори инцидентът. "По принцип основните ни регистри са около 65, където е най-важната информация, но от тях най-важните са около 10 или 15 и там трябва да бъдат взети екстрени мерки. Пробивът, който е станал, той е много тежък киберинцидент, защото информацията е станала публична, но не е най-тежкият. Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните. Това означава наистина катастрофа. Тежък инцидент е някой да унищожи данните, да ги няма. И този е от най-тежките, защото има изтекли данни. Ние трябва да ги защитим тези регистри. България дава много малко пари за киберсигурност. Разходите на година са около 5 милиона, което е нищо", добави Дончев.

Коментари

Задължително поле