Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

Гамбийският нападател Али Соу пред „Труд“: ЦСКА е отбор, който трябва да гони всички трофеи

Пулев: Не бях получавал такава аркада през целия си живот, но знаех какво мога

Трима младежи с амфетамин задържаха в Кубрат

Житейските драми на ледената кралица Ирина Pоднина Знаменитата фигуристка никога не е побеждавана по време на голямо състезание в продължение на 11 години

80 разрешения за СРС-та е дал Окръжен съд – Велико Търново за година През последните две години исканията са се увеличили

МВнР: Няма българи на борда на круизния кораб, аварирал край Норвегия

Над 10 000 зрители аплодираха шоуто на Царевец и концерта с лазери „Парти в парка” в Търново

Росен Желязков: Борисов и Цветанов няма да заметат темата с имотите Скандалът е свързан с изборите, заяви транспортният министър

Томислав Дончев: Икономическият модел, който имаме в момента, е изчерпан Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща, каза вицепремиерът

В последните години трасетата на газовите доставки далеч не са толкова проста векторна величина. Трябва сме готови за всякакви сценарии. Затова всички нови компресорни станции, които сме изградили, са реверсивни, коментира вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ.

В газовия сектор България има няколко приоритета. На първо място – гаранция за газовите доставки. След това – конкуренция и най-добра цена, допълни Дончев.

„Газовият хъб има смисъл само ако има гарантирани достатъчни количества газ за него. Ние работим за осигуряването на различни източници“, добави той.

Според вицепремиерът, формално България не трябва да пита Европейската комисия за продължението на „Турски поток“ през наша територия, въпреки че руският премиер Дмитрий Медведев го поиска.

Томислав Дончев беше категоричен, че българското правителство не се поддава на натиск, но добави, че той е част от инструментариума във външната и вътрешната политика.

„Ръстът на икономиката е факт, но той е доста анемичен, съобразно очакванията на българските граждани“, коментира още вицепремиерът. „Икономическият модел, който имаме в момента, е изчерпан. Еволюционно той ни даде много, но вече е изчерпан“, каза още вицепремиерът.

Темпът на нарастване с над 3% на годишна база е добър на база на останалите страни членки. Трябва обаче да гледаме малко по-напред, обясни Дончев.

„За голямата част от производствата, които съществуват у нас, основната причина са ниско платеният труд и ниските данъци. Този модел е изчерпан. Трябва да се научим да правим по-скъпи неща“, коментира вицепремиерът. По думите му, промяната може да е успешна само ако преди това се промени манталитетът на хората.

„Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща. Това е като в електронните игри – на колкото по-високо отиваш, толкова по-сложно става“, посочи Дончев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Ти ,Томиславе, също си изчерпан..………………………..Откакто се довлече в София така и не се разбра за какво си дошъл……………..Бойко, този е за пссланик в Габон––––––

  2. Значи ако една африканска държава е произвела миналата година 1 велосипед, а тази година 2 велосипеда т.е. темп на икономическо нарастване 100%, тя се развива по бързо от нас. Горко ни ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.