На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Томислав Дончев: Индустрията ни се развива, а производителността на труда расте Според Европейската инвестиционна банка, финансирането е проблем в България и това задържа развитието и нивото на иновациите в производството

Снимка: Николай Спасов

Индустрията в България се развива, а производителността на труда расте, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в четвъртък в Пловдив, където започна двудневния бизнес форум „Индустрия 4.0:Как да влезем в скоростната лента към следващата индустриална революция”.

„На фона на европейския пазар на труда България може да се похвали с увеличение на производителността на труда от 2,6% за 2016 г., като през периода от 2000 г. до 2015 г. производителността расте със същите темпове като на държавите от Централния регион на Европа”, заяви в словото си пред повече от 400 представители на индустрията, местната власт и предприемачи от страната и чужбина вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него обаче е притеснителен динамичният ръст на трудовите възнаграждения в страната, който ще се отрази на производствата, базирани на ниска цена на труда. Вицепремиерът представи данни, според които 75% от европейските предприемачи считат, че дигиталната трансформация е належаща, но едва 5% от тях правят разходи за преквалификация на своите служители в тази посока.
Пловдив продължава да е най-бързо разрастващият се индустриален регион у нас и един от лидерите в Източна и Централна Европа, декларира кметът на града под тепетата Иван Тотев, който откри бизнес форума в Международния панаир. Според него в последните 6 -7 години индустриализацията в Пловдив надхвърля границите на България, като е променен профилът на инвеститорите, а в града и региона навлизат изцяло нови производства.

„През следващите години ще има 40 % увеличение при изнасянето на производството в Европа, а това ще създаде производствени възможности за страни като България, смята Аруп Банерджи, регионален директор за ЕС в Световната банка. Представителят на Световна банка прогнозира, че автоматизацията в производството е необратим процес, който ще се отрази глобално на пазара на труда. „Предизвикателството ще дойде след няколко години, когато вече половината от населението няма да е в работоспособна възраст”, категоричен е Аруп Банерджи.
Европейската стратегия за справяне с предизвикателствата пред индустрията пък представи директорът на отдел „Иновативни политики за растеж” в Европейската комисия Марк Никлас. Той съобщи, че през миналата седмица в ЕК е представена обновена стратегия за това как да бъде адаптирано европейското производство, за да бъде умно, иновативно и устойчиво. „Към момента в България само 11% от малките и средни предприятия въвеждат иновации в сравнение с нивото от 40% при компаниите в Германия и Швейцария. Най-важният елемент в европейската стратегия за индустриално развитие е сътрудничеството и единната визия, която да се приспособи на национално ниво, а отделните бизнеси да се трансформират с конкретни иновации”, коментира Марк Никлас. Според шефа на отдел „Иновации и конкурентноспособност” в Европейската инвестиционна банка Гунар Мюнт това се дължи на факта, че в България финансирането е сериозен проблем и това задържа развитието, тъй като достъпът до финансиране от съществено значение за нивото на иновациите в производството.

По данни на Европейската инвестиционна банка България е с най-ниско качество на оборудването в производствения сектор като състояние и възраст на мощностите. Гунар Мюнт е категоричен, че основният проблем на европейското производство е именно ниската производителност на труда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.