Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Томислав Дончев: Индустрията ни се развива, а производителността на труда расте Според Европейската инвестиционна банка, финансирането е проблем в България и това задържа развитието и нивото на иновациите в производството

Снимка: Николай Спасов

Индустрията в България се развива, а производителността на труда расте, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в четвъртък в Пловдив, където започна двудневния бизнес форум „Индустрия 4.0:Как да влезем в скоростната лента към следващата индустриална революция”.

„На фона на европейския пазар на труда България може да се похвали с увеличение на производителността на труда от 2,6% за 2016 г., като през периода от 2000 г. до 2015 г. производителността расте със същите темпове като на държавите от Централния регион на Европа”, заяви в словото си пред повече от 400 представители на индустрията, местната власт и предприемачи от страната и чужбина вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него обаче е притеснителен динамичният ръст на трудовите възнаграждения в страната, който ще се отрази на производствата, базирани на ниска цена на труда. Вицепремиерът представи данни, според които 75% от европейските предприемачи считат, че дигиталната трансформация е належаща, но едва 5% от тях правят разходи за преквалификация на своите служители в тази посока.
Пловдив продължава да е най-бързо разрастващият се индустриален регион у нас и един от лидерите в Източна и Централна Европа, декларира кметът на града под тепетата Иван Тотев, който откри бизнес форума в Международния панаир. Според него в последните 6 -7 години индустриализацията в Пловдив надхвърля границите на България, като е променен профилът на инвеститорите, а в града и региона навлизат изцяло нови производства.

„През следващите години ще има 40 % увеличение при изнасянето на производството в Европа, а това ще създаде производствени възможности за страни като България, смята Аруп Банерджи, регионален директор за ЕС в Световната банка. Представителят на Световна банка прогнозира, че автоматизацията в производството е необратим процес, който ще се отрази глобално на пазара на труда. „Предизвикателството ще дойде след няколко години, когато вече половината от населението няма да е в работоспособна възраст”, категоричен е Аруп Банерджи.
Европейската стратегия за справяне с предизвикателствата пред индустрията пък представи директорът на отдел „Иновативни политики за растеж” в Европейската комисия Марк Никлас. Той съобщи, че през миналата седмица в ЕК е представена обновена стратегия за това как да бъде адаптирано европейското производство, за да бъде умно, иновативно и устойчиво. „Към момента в България само 11% от малките и средни предприятия въвеждат иновации в сравнение с нивото от 40% при компаниите в Германия и Швейцария. Най-важният елемент в европейската стратегия за индустриално развитие е сътрудничеството и единната визия, която да се приспособи на национално ниво, а отделните бизнеси да се трансформират с конкретни иновации”, коментира Марк Никлас. Според шефа на отдел „Иновации и конкурентноспособност” в Европейската инвестиционна банка Гунар Мюнт това се дължи на факта, че в България финансирането е сериозен проблем и това задържа развитието, тъй като достъпът до финансиране от съществено значение за нивото на иновациите в производството.

По данни на Европейската инвестиционна банка България е с най-ниско качество на оборудването в производствения сектор като състояние и възраст на мощностите. Гунар Мюнт е категоричен, че основният проблем на европейското производство е именно ниската производителност на труда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.