Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Томислав Дончев: Лош навик е да слагаме всички мигранти под един знаменател

Снимка: Архив

Реакцията на всички служби в бежанския център в Харманлибеше напълно адекватна. Ситуацията е сложна, макар и спокойна, каза пред БНТ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който се завърна тази вечер от Харманли.

„Лош навик е да слагаме всички мигранти под един знаменател. Те са много различни – от различни държави, по различни причини – икономически, бягащи от войната и наред с тях и млади хора в отлична физическа форма, видимо агресивни, които живеят с убеждението, че някой на другия край на света им е длъжен.“, коментира Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в оставка

Той беше категоричен, че действията на полицията са били адекватни и съобразени с правата и на протестиращите бежанци, и на мигрантите, които са бити, защото не са искали да участват в погрома, и с правата на жителите на Харманли.

Вицепремиерът отбеляза, че го тревожат „опитите, не и без политически контекст, в тази ситуация някой да лови риба в мътна вода“. „Има неща, с които не бива да си играем, защото подклаждането на страховете на хората, може да ни вкара в цикъл, в който проблемът може да става само по-голям“, предупреди Дончев.

В отговор на въпрос дали има политическа криза той каза, че е естествено да има известно напрежение, когато едно правителство подава оставка, следват парламентарни избори и процедура по избор на нов кабинет. „Без да искам да го натоварвам с излишен драматизъм, самият факт, че две седмици след подаването на оставка няма яснота кога ще има следващо правителство, пък било то и служебно, е индикатор, че криза има“, коментира Томислав Дончев. Според него в това Народно събрание няма да има друго правителство.

„След като ние сме казали, че не виждаме вариант за каквото и да е било правителство в този парламент, след като представителите на левицата са казали същото, а не виждам вариант да се сглоби правителство. Резултатите от президентските избори сочат, че това Народно събрание е лишено от моралното право да излъчва правителство.“, каза още Томислав Дончев.

За него обаче този парламент трябва да реализира изказаното от избирателя желание да промяна на избирателната система и въвеждането на мажоритарен вот в два тура. „Всеки опит това да се бави, да се мота или да се шикалкави ще бъде приет, с основание или без, като опит да не се съобразим с волята на суверена“, допълни той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Лош навик е да слагаме всички мигранти под един знаменател.” Томиславе,вземи си ги всички у вас и си ги отглеждай,момче! Ние,българите от такива съвети,като твоя ,сме стигнали до тоя незавиден хал. Дето и мигрантите ни се смеят и пренебрегват.

Отговорете