Томислав Дончев: Местните избори ще са оценка за свършеното през изминалите години

Оценка за свършеното в последните години - така определи значението на разултатите от предстоящите местни избори вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ. Той коментира и шпионския скандал и проруските настроения в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Атака" като каза, че всяка коалиция представлява компромис.

Според последното проучване на "Алфа Рисърч" Дончев има най-високо одобрение сред министрите в кабинета. Той благодари за подкрепата. "Тя се печели трудно, изисква се доста време и много бързо може да изчезне. Въпросът е да не е двигател на суетата, а шанс да се свърши нещо", допълни вицепремиерът.

За вицепремиера едно от най-големите предизвикателства пред политиците е да обяснят на обществото какво правят.

"Трябва да бъде състезание. Но не състезание кой най-добре може да наплюе и окаля повече другия, най-добре да бъде състезание по идеи, цели, качества", коментира Дончев във връзка с местните избори.

"Местни избори по принцип отразяват няколко неща. Със сигурност отразяват националната политическа конюнктура, тоест подкрепата за дадена политическа сила, от която е единият или другият кандидат. В конкретния случай със сигурност ще означават оценка за свършеното през изминалите години. Ще означават и персонална подкрепа за този, който е избран."

Партньорството със СДС на предстоящите избори Дончев описа като "опит за консолидация в дясно".

За проруската позиция на "Атака" и мястото ѝ в управлението Дончев каза: "Всяка коалиция е компромис. Това не е първият ни опит в коалиционно управление. Става въпрос за различни политически сили с различни виждания, които успяват да намерят някакъв общ пакет цели и да формират парламентарна конструкция, която позволява управление."

Коментари

Задължително поле