Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Томислав Дончев: Не допускаме да се инвестират държавни средства в проекта “Белене”

Снимка: Архив

„Не допускаме да се инвестират държавни средства в проекта АЕЦ “Белене”. Информирали сме, че те не могат да разчитат на договори за изкупуване на електроенергия, което е друг вид държавна подкрепа“. Това каза заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика в оставка Томислав Дончев.

До момента има интерес от няколко компании, но по причина, че нямаме съгласието на другата страна, не съм в състояние да коментирам имената, коментира Дончев от парламентарната трибуна по време на блиц контрол в отговор на въпрос от народният представител от ПГ на РБ Димитър Делчев относно бъдещето на АЕЦ „Белене“.

„Допускаме разговор за строеж на тази ядрена електроцентрала. Това би следвало да се случи изцяло на пазарен принцип, което означава базирано на инвестиция от този, който е заинтересован, и опит да се търси рентабилност на съоръжението на либералния пазар“, посочи той.

„При разговорите с трите проявили интерес инвеститори всички твърдят, че подобно предварително условие ги удовлетворява и за тях пазарът, не само в България, но и регионалният пазар е по-скоро интересен“, обясни Томислав Дончев. „Най-редно е да се следва приватизационна процедура, където двата поредни актива, произведеното оборудване, почти 2 реактора, както и площадката на „Белене“ бъдат внимателно оценени и се организира конкурентна прозрачна процедура“, уточни вицепремиерът и допълни, че всеки заинтересован ще има правото да се яви и да наддава с цена.

„Добре е да знаете, че при варианта препродажба говорим само и единствено за минимизиране на щетите. Който и да е заинтересован дали Ислямска Република Иран или самата Руска страна при опит за препродажба ще настояват за цена много по-ниска от тази, която сме заплатили на производителя“, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете