Томислав Дончев: Не допускаме да се инвестират държавни средства в проекта "Белене"

„Не допускаме да се инвестират държавни средства в проекта АЕЦ "Белене". Информирали сме, че те не могат да разчитат на договори за изкупуване на електроенергия, което е друг вид държавна подкрепа“. Това каза заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика в оставка Томислав Дончев.

До момента има интерес от няколко компании, но по причина, че нямаме съгласието на другата страна, не съм в състояние да коментирам имената, коментира Дончев от парламентарната трибуна по време на блиц контрол в отговор на въпрос от народният представител от ПГ на РБ Димитър Делчев относно бъдещето на АЕЦ „Белене“.

„Допускаме разговор за строеж на тази ядрена електроцентрала. Това би следвало да се случи изцяло на пазарен принцип, което означава базирано на инвестиция от този, който е заинтересован, и опит да се търси рентабилност на съоръжението на либералния пазар“, посочи той.

„При разговорите с трите проявили интерес инвеститори всички твърдят, че подобно предварително условие ги удовлетворява и за тях пазарът, не само в България, но и регионалният пазар е по-скоро интересен“, обясни Томислав Дончев. „Най-редно е да се следва приватизационна процедура, където двата поредни актива, произведеното оборудване, почти 2 реактора, както и площадката на „Белене“ бъдат внимателно оценени и се организира конкурентна прозрачна процедура“, уточни вицепремиерът и допълни, че всеки заинтересован ще има правото да се яви и да наддава с цена.

„Добре е да знаете, че при варианта препродажба говорим само и единствено за минимизиране на щетите. Който и да е заинтересован дали Ислямска Република Иран или самата Руска страна при опит за препродажба ще настояват за цена много по-ниска от тази, която сме заплатили на производителя“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика