Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

„Фолксваген” потвърди, че отлага решението за изграждане на завод в Турция заради военната офанзива в Сирия

Боян Магдалинчев за позицията на председателя на ВКС по делото „Полфрийман“: Поведението на Лозан Панов е недопустимо

Томислав Дончев: Няколко компании проявяват интерес към приватизацията на „АЕЦ Белене“

Няколко компании проявяват интерес да купят проекта АЕЦ „Белене”, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред БТВ.

„До момента са се обозначили няколко компании, че проявяват интерес да участват в процедура по приватизация на проекта АЕЦ „Белене”, тоест те са готови да го купят и да го реализират като частен проект без държавни гаранции, без договори за изкупуване на електроенергията”, разясни Дончев.

По думите му това означава, че проектът е пазарен, но трябва да се види колко кандидати би имало, когато се организира приватизационна процедура. Според Дончев проектът е невъзможен, ако разчита само и единствено на българския пазар.

Вицепремиерът коментира, че бившият енергиен министър Делян Добрев, който се сдоби с обвинение във връзка с АЕЦ „Белене”, е постъпил мъжки и достойно, като сам се е отказал от депутатския си имунитет.

Той изтъкна, че Добрев е бил успешен енергиен министър, силен депутат е и се ползва с доверието и подкрепата на ГЕРБ. „Нека прокуратурата да си свърши работата докрай и ако е необходимо, в един честен съдебен процес той да има възможност да докаже невинността си”, заяви Дончев.

„Един договор не се разваля само с волята на едната страна, без да има последици. Ако има някакво забавяне в прекратяването на договорите, то се дължи на това. Става дума за договори за милиони, където всяко действие трябва да е придружено с юридически анализ, ако има неустойки и щети, те да бъдат минимизирани, така че това не може да се случи на следващия ден след решението на парламента”, подчерта Томислав Дончев.

Според него може да има два интереса във връзка с проекта „Белене”. „Първият е чисто бригадирският устрем да се строи, в което няма нищо лошо, стига от това да има икономически ефект и да носи ползи за обществото, а не само разходи.  Вторият мотив би могъл да бъде чисто корупционен. Надявам се, след като прокуратурата се е заровила в проекта, да си свърши работата докрай”, допълни вицепремиерът.

Не може да се разхитят средства в такъв мащаб и накрая да няма никой виновен, категоричен беше Дончев.

Вицепремиерът призна, че има рискове във връзка с предстоящите президентски избори.

Той отбеляза, че законодателството се променя в последния възможен момент, но изтъкна, че ще бъде направено всичко възможно то да бъде спазено в изборния ден.

Полагаме всички усилия изборният процес да тече нормално – без драми и сътресения, увери той.

Вицепремиерът не изключи и хакерски атаки, както и опити за целенасочено омаскаряване на изборите.

„Играчите без особени шансове като че ли нямат друга стратегия, освен да обяснят колко нечестни, непрозрачни и купени ще са изборите”, смята Дончев.

Той не се притеснява от прогнозите за много оспорван втори тур на президентския вот. „Нека да бъде оспорван, по-добрият да победи”, каза вицепремиерът.  ГЕРБ няма да поиска подкрепа от ДПС, подчерта той.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Какви компании го гонят туй пиянде? Не се ли наплюскахте и наиграхте паразити/неразвити душички? Белене се взима от Държавата, както на държават и на Българите се връщат всичките окрадени след 89 г тецове, предприятия, институти, стадиони и пр, създадени от труда на нашите Родители, които сега живеят в невероятна бедност, а такива като тоя се хранят от тяхната кръв и сълзи:( позор и изхвърляне на тоя и глутничката му. Тези, които идват след паразитите, работят за Народа и България, съобразяващи се с желанията и препоръките на населението. Топлото се национализира и цените се нормализират..както е по света. И по-бързо, проклятие виси над българоубикците..

  2. И кой ви позволи да “приватизирате“народното имущество? Това си е чиста кражба – да се появиш и да си вземеш каквото си поискаш без работа и без да е твое. Това се наказва със затвор. Защо тези са още на свобода и защо няма референдум за “приватизирането“? Тая с=ма, която ‘избухна“ след 89 г е в самота си основа грешна/мръсна, базирана на невроятни кражби, убийства, прогонване на местното население извън Родината му. подобна с-ма няма бъдеще…

  3. А междувременно плащаме 160 000+ лихви дневно. Заради некадърния безтопков евроатлантик боко..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.