Бирената диета – радост за небцето Тя наистина е ефективна, но има строги правила

Петролни гиганги харчат стотици милиони за информация срещу глобалното затопляне

Гражданската авиация по света изпитва остър недостиг на пилоти

Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Ана Бърнабич: Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари

Саудитска Арабия иска минимална цена на петрола от 70 долара за барел

САЩ с нови санкции срещу Иран

Томислав Дончев: Обществените поръчки стават електронни

Вицепремиерът Томислав Дончев

„Тази година ще имаме изцяло електронни обществени поръчки – от кандидатстването до оценката“. Това обеща вицепремиерът Томислав Дончев, който присъства на конференция за електронно управление.

„Питат ме как така в Естония са въвели електронното управление само за два месеца. Ние защо не можем така!?“, оплака се Дончев, но припомни, че администрациите и институциите вече дигитализират услугите си.

„Услугите на НАП са изцяло са електронни, но какво да правим с всички други администрации с услуги, за които трябва да се прави справка в архиви. Голяма част от тези архиви се опитваме да ги дигитализираме, но е скъпо и изисква човешки ресурси“, допълни вицепремиерът.

„Призовал съм с укорни нотки държавата да въведе е-управлението. Пълен абсурд е въвеждането на е-управление само в едно ведомство. Но за цялостна дигитализация е нужен и адекватен закон“, каза още той. По думите му не всички служители в администрацията ще са щастливи.

„Малките общини бяха обичайните заподозрени, че няма да се справят с дигитализацията, но не е така“, допълни още Дончев.

Той обяви, че електронната идентификация ще върви ръка за ръка с новите документи за самоличност. „До въвеждането на новите документи ще трябва да мобилизираме всички форми на електронна идентификация“, обяви вицепремиерът.

С три дни администрацията е скъсила времето си за отговор чрез системата за електронно управление, заяви Атанас Темелков, председател на Държавна агенция „Електронно управление“. От номеври 2018 г. обменът на електронни документи стана задължителен за администрациите, които наброяват 913. Около 500 хиляди входящи и изходящи заяви са минали онлайн през чиновниците, допълни още той и допълни, че 62 регистъра в момента позволяват 165 онлайн справки, което, обаче, е крайно недостатъчно.

До 2023 г. правителството е заложило целите да даде достъп до 850 услуги през единен портал, надграждане на споделени услуги, въвеждане на електронната идентификация и изграждането на държавен частен облак.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.