Томислав Дончев: Потенциално има много хора, желаещи да станат министри

Снимка: Денислав Стойчев

Оставката на здравния министър безспорно е сътресение, но чак криза... няма структурни предпоставки за криза. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. Вотът на недоверие на опозицията ще бъде на ниво реторика, прогнозира още той.

Правото да управляваш идва не само от претенцията колко добър експерт си, най-важно е доверието, това е "пъпната връв" между тези, които взимат решение и хората, каза Дончев: "Потенциално има много желаещи да станат министри, изборът е труден, защото това е сектор с много очаквания и проблеми. Все пак става въпрос за здравето...

Според Дончев икономическият прогрес у нас се дължи на експорта и икономическо оживление в Европа, както и по-високо потребление."

Томислав Дончев каза още: "Винаги сме твърдели, че трябва да харчим толкова, колкото позволява икономиката. Тази година позволява повече, отчете Дончев. По думите му България разпределя малка част от БВП, в същото време е факт, че има системи, които са исторически недофинансирани. Според него има неща, които без повече пари не стават, но не може да се разчита само на по-голям ангажимент в бюджета."

По отношение на образованието, той призова за диалог за това какво се случва в класната стая, започваме разговор с учителите, това е малка част от това, което трябва да се направи. Електронно копие на учебниците ще олекоти ученическите раници. Предполагам, че е трудно да се промени моделът, но държавата ще инвестира в съдържание, което да е широко достъпно до учениците.

За фалшивите новини Дончев коментира, че те обикновено са от анонимен източник. Но по думите му в момента фалшивите новини се произвеждат от политическа сила. Основната ни цел е да вършим полезни неща, а не да се занимаваме с политическа полемика, каза Томислав Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика