Томислав Дончев: Провеждането на избори с изцяло нов състав на ЦИК е голяма авантюра

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред БНТ, че провеждането на избори с изцяло нов състав на Централната избирателна комисия е „голяма авантюра“. Той призна, че мандатът на сегашния ЦИК изтича, но отхвърли предположенията, че запазването му на пост е предпоставка за фалшифициране на евроизборите.

По думите на вицепремиера опити за саботиране на изборния процес е имало - кибератаките от 2015 г. Той отказа да назове техния автор, защото това по думите му е в сферата на предположенията.

Рискове за евроизборите има, призна той. Единият вариант е DDos атака (Атака за отказ на услуга, бел. ред.) срещу сайтовете на министерства и имейл сървъри, с което се нарушава комуникацията. Системата за броене обаче е много защитена, изтъкна Дончев, и допълни, че България е добре подготвена за евентуална атака. По думите му, другият начин на атака е да се внуши съмнение у гражданите за законността и честността на изборния процес чрез фалшиви новини, но защитата срещу тях е въпрос и на обществена нагласа.

"Всеки е в правото да развива хипотези, но с тази тема не е хубаво да си играем", каза той.

Ще отнеме време обществото да развие ниво на критичност, с което да се защити от фалшивите новини.

ЦИК е безспорно с изтичащ мандат, заяви Томислав Дончев, но по думите му избори с изцяло нов състав на ЦИК е „голяма авантюра“. Темата с членовете на ЦИК не бива да се превръща в повод за политически истерии, заяви вицепремиерът и допълни, че ще бъде взето правилното решение, а по въпроса се провеждат консултации с юристи. Той добави, че вариантите са да се прегласува сегашният състав до евроизборите или той да остане в длъжност до избиране на нов.

Томислав Дончев изтъкна, че ГЕРБ няма мнозинство в сегашния състав на ЦИК.

"Нашето виждане е, че резултатите от изборите зависят от волята на гражданите, а не от присъствието на квоти в изборните администрации", заяви той.

Преди избори хрумват нови идеи, но не е добра практика изборното законодателство да се редактира преди избори, призна Дончев.

Има страни, в които данните от екзит половете се оповестяват в рамките на изборния ден, но има и такива като България, където това е забранено - въпрос на избор е кой модел да се приложи, за да се гарантира прозрачен изборен процес, изтъкна Дончев.

Между партньори не е добре да се работи с ултиматуми - така вицепремиерът коментира изказването на Красимир Каракачанов, че ще подаде оставка, ако не се приеме концепция за интеграця на ромите. Дончев допълни, че има по-голяма нужда от обществен дебат за интеграцията на ромите, отколкото политически.

"Редно е да се преразгледат инструментите, чрез които се прави подобна политика", каза вицепремиерът.

Образованието е ключовият фактор за интеграцията на ромите, след това следват жилищната политика и здравеопазването, заяви Томислав Дончев.

Коментари

Задължително поле