Томислав Дончев: Скандалът за къщите за гости слага едно грозно петно върху всички похарчени пари

Снимка: Нова Тв

„Българското правителство не работи под натиск”. Това заяви пред "Нова тв" вицепремиерът Томислав Дончев относно закупуването на нови бойни самолети.

„България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към някой”, заяви вицепремиерът. Той обясни, че цена като 3 милиарда лева за самолетите няма.

Вицепремиерът коментира и предложението за партийна субсидия от 1 лев на глас.

„Когато някой тласка разговора постоянно към популизма, конвенционалните мерки не винаги дават резултат. Това предложение би следвало да се гледа с всички останали предложения, включително и тези за диференцирани ставки на ДДС за храните”, заяви Дончев.

„Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно”.

„Въпреки всички рационални аргументи, попитайте 10 човека от тях 9 ще ви кажат, че партиите не трябва да получават субсидии”, коментира още Дончев. Според него субсидия от 1 лев на глас би променило политическия живот.

„Рисковете са факт. Тогава и хората, и институциите трябва много по-стриктно да следят какво правят партиите, трябва да се следи откъде идват парите, да се ограничи вътрешнопартийният живот. Кампаниите ще бъдат много по-семпли”, коментира Дончев.

Вицепремиерът коментира и диференцираните ставки като го определи като „див популизъм”.

„Практиката показва, че по-ниските ставки на ДДС не водят до промяна в цените. Разликата не отива в крайния потребител, а остава в търговеца. Това е мярка, която се прилага за стимулиране и подпомагане на търговците. Диференцираната ставка е много по-трудна за администриране и дава чудесни възможности за данъчни злоупотреби”.

На въпрос кой ще е № 2 в ГЕРБ, Дончев коментира: „Трябва да има структурни промени. Защо се фокусирате само и единствено върху персоналните. Една партия трябва да се опитва да бъде по-близо до хората. Ако това звучи клише, като такова не означава, че не е вярно. За мен е важно да се повиши имунитетът на партията“, каза още вицепремиерът.

Попитан той ли е № 2 в партията, Дончев отговори: „Не“. Според него трябва да се създадат механизми в ГЕРБ, които да реагират на хора, които са се самозабравили и които се държат по различен начин от този, който хората очакват. „Готвят се промени в Устава, някои от тях са в тази посока“, допълни още Дончев.

Във връзка със скандала за къщите за гости, Дончев коментира, че той трябва да е обеца на ухото за всички. „Целият този скандал слага едно грозно петно върху всички похарчени пари“, каза още той.

Във връзка с посещението на Румен Радев в Русия и призива му правителството да не е толкова срамежливо по отношение на цената на газа и отговор на въпрос дали тя може да се договаря по-евтино, Дончев отговори: „Цената на газа не се формира от силно желание или от твърдост на позицията по преговорите. Тя си има формула. Тази формула дали ще търпи еволюция, при всички случаи ще търпи, защото и газовата карта на Европа, в това число и тази на България се променя много“.

Вицепремиерът обясни, че трябва страната ни да има алтернативни източници за доставка. По думите му се очакват промени в договорните отношения между България и Русия. "Не твърдя, че ще е следващия месец. Цената на газа в перспектива ще бъде една от темите, които се обсъжда", коментира още Дончев. Според него в политиката, икономиката и особено по отношение на цената на газа много рядко се случват чудеса.

Коментари

Задължително поле