Много слънце и жега днес

Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

Туитър и Фейсбук са били използвани от Китай срещу демонстрантите в Хонконг

САЩ съжаляват за освобождението на иранския петролен танкер в Гибралтар

На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Томичовият псалтир от 14 век пристига в България за 3 месеца Уникалното произведение, дело на Търновската книжовна школа, се съхранява в Русия

Снимки-Веселина Ангелова

Прочутият Томичовият псалтир от времето на цар Иван Александър, пристига в България за 3 месеца. Уникалното произведение, което е дело на творци от Търновската книжовна школа, се съхранява в Русия.
За гостуването на творбата, която датира от 14 век, обяви в понеделник депутатът от БСП от Великотърновския регион Валентин Ламбев.

„Томичовият псалтир ще гостува у нас за първи път от откриването му през 1901 г. от сръбския професор Сима Томич в Македония. В момента творбата, която не отстъпва по значение на Лондонското евангелие, се пази в Държавния исторически музей в Москва. През лятото на миналата година влязох във връзка с московския музей, а през декември при посещение на българска парламентарна делегация в Русия, договорихме гостуването на древния български ръкопис у нас. Така творбата скоро ще се завърне по родните земи, макар и за кратко”, съобщи Валентин Ламбев.

Депутатът обясни, че процедурата по транспортирането, съхраняването, застраховането и представянето на древното писание е съгласувана с Министерствата на културата на Русия и България.

„Томичовият псалтир ще бъде показан първо във Велико Търново и се надявам това да стане за честванияна на Деня на Независимостта – 22 септември. В старата столица ще остане месец и половина, а след това ще бъде изложен за същия период от време в София. Подготвя се и издаването на специален каталог от проучвателите на псалтира”, уточни Ламбев.

За значението на реликвата разказа проф. Димитър Кенанов от Великотърновския университет, който е един от изследователите му.

„Томичовият псалтир е изключително произведение на изкуството – като текстово съдържание и богати илюстрации от времето на цар Иван Александър. Той е смятан за едно от най-значителните произведения на Търновската книжовна школа. Имената на преписвача и поръчителя му са неизвестни. Състои се от 301 страници, чиито водни знаци датират от около 1360 година”, обясни проф. Кенанов.

Той допълни, че творбата съдържа псалмите, деветте библейски песни, евангелската Притча за добрия самарянин и Акатиста на света Богородица. Правописът му следва уставновените от патриарх Евтимий правила. Украсен е със 109 цветни миниатюри, с няколко цветни заставки и с множество орнаментирани заглавни букви. На места в полетата на страниците му са запазени указания на гръцки език, предназначени за художника-илюстратор, който явно не е разбирал български.

„Ръкописът е създаден в Килифаревската обител, но не в днешния манастир, а в стария. Изчезва през средновековието, и е открита отново в началото на 20 век. Творбата е намерена в манастир в днешна Република Северна Македония, като няма данни как е стигнала там”, уточни проф. Кенанов.

Според специалистите, Томичовият псалтир не отстъпва на Лондонското четириевангелие по художествена стойност и илюстрации.

„Псалтирът е изключителна книга. Това са песнопенията на св. пророк и цар Давид. Обикновено старозаветните книги преизобразяват събитията в Новия завет и пример за това е текст от псалтира, който преизобразява разпятието на Исус Христос и хвърлянето на жребий на дрехата му“, обясни проф. Кенанов.

Той допълни, че псалтирът е предназначен за частна молитвена книга. Книгата отразява реална социална ситуация – бубонна чума. Изразява оценка за това, че евреите нямат отношение към нея.

Томичовият псалтир е един от трите илюстровани псалтири, заедно с Лондонското евангелие и Ватиканския препис на Манасиевата хроника.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.