Том Круз - Мистър Холивуд на 60

Том Круз получава първата си номинация за “Оскар” преди 22 години за драматичната си игра в тематичната и актуална днес американска антивоенна история по истински случай “Роден на четвърти юли”. В реалния живот Круз се ражда на трети юли. В неделя мистър Холивуд, наричан още и “Последната филмова звезда”, отпразнува 60 години и то как - носталгичната му авиационна екстраваганца “Топ Гън: Маверик” стана кино събитието на лятото с приходи от над един милиард долара.

Продължението на осемдесетарския хит на Круз постигна това, без да се нуждае от вече задължителния за холивудските блок­бастъри пазар в Китай. Разпространителите там се отказаха от “Топ Гън 2”, защото бил “твърде проамерикански”. Нещо, което вече почти не се случва в епохата на етническия мазохизъм и ритуалната историческа себеомраза на западните елити. Но Круз изненада всички с филм без политическа коректност и модни социални послания. А публиката, отвратена от флуидните транс и постмодерни гаври с киното, се отзова и превърна продължението на “Топ Гън” в мегахит.

Наричат Круз “последната филмова звезда”, защото той остана сам сред наистина големите имена в мисията си да прави филми само за кино разпространение на голям екран. Том Круз отказва да пуска заглавия директно на стрийминг платформи, не се занимава с тв сериали, освен това стои далеч и от комиксовите екранизации.

Той направи всичко по силите си, за да превърне “Топ Гън: Маверик” в събитие и успя.

Но преди време дори Круз разочарова много свои по-нормални фенове и възбуди приятно либералните екстремисти с решението си ритуално да върне спечелените от него през годините три статуетки “Златен глобус”. Причината - в организацията, която връчва тези награди нямало чернокожи и достатъчно “разнообразие”. Круз се включи към корпоративния бойкот на “Златен глобус”, а много наблюдатели обявиха, че това е опит за PR ход от негова страна.

Актьорът и продуцент има нужда от ласкави медийни заглавия и одобрение в средите на все по-влиятелните активисти за “расов реваншизъм”. Той има няколко големи нови заглавия, планирани да излязат тази и следващата година - освен “Топ Гън 2” се чака и “Мисията невъзможна 7”.

Наскоро изтече и запис, в който се чува как Круз си изпуска нервите и крещи с псувни на снимачния екип на “Мисията невъзможна 7”, заради някакви дребни нарушения на COVID мерките, по време на работа.

Другият тревожен за Том медиен ъгъл е свързан със сциентологията. Круз е най-прочутият представител на тази секта, която често действа съмнително и с PR акцията си срещу “белите мъже” и върнатия “Златен глобус”, Том прави и опит да вдигне реномето на сциентологията сред агресивните прогресивни активисти.

В миналото Круз си е навличал неприятности заради сциентологията. В началото на новия век и покрай раздялата с Никол Кидман, Круз решава, че е добра идея да започне да промотира Сциентоложката църква, известна като религията на богатите ексцентрици в Холивуд.

За кратък период от време актьорът успява да се изложи брутално на няколко пъти в опит да покаже колко щастлив човек е заради участието си в каузата на сциентолозите. Той е много високопоставена фигура в йерархията на тази секта и беше описван като един от най-близките хора до шефа на организацията Дейвид Мискавидж.

Преди години имаше период на много странно публично поведение от страна на Круз. Кулминацията на неговото разтеглено във времето унижение настъпи с интервюто при Опра Уинфри преди десетилетие, на което видимо неадекватният и превъзбуден Круз започна да скача по дивана с абсурдна гримаса на лицето си.

После дойде и тежката раздяла с Кейти Холмс, войната за тяхното дете - най-прочутото бебе в света по това време - Сури, и слуховете, че Холмс е била тормозена от членове на Сциентоложката църква. Круз се усети и навреме прекрати говоренето за сектата, и личния си живот. Със солидни усилия той успя да се завърне и задържи на върха в Холивуд. Където сега празнува като крал на киното 60 години и 1 милиард долара за “Топ Гън 2”.

 

Бях млада и неопитна, когато се обвързах с него

Нашата връзка приключи отдавна, но аз останах с прекрасни спомени. С него осиновихме и отгледахме фантастични деца. Бях много неопитна и млада, когато се обвързах с Том, ала не съжалявам за нищо.

Той е прекрасен и великодушен човек, направил е толкова много за мнозина. Той донесе доброта и щастие в живота ми. Бях заедно с Том в продължение на 11 години и винаги ще твърдя, че това бе важен период за мен, време, в което се оформих като личност и актриса. И няма как да отрека заслугите на Том за собственото си израстване.

Никол Кидман, актриса и бивша съпруга на Круз

 

Показа, че киното не трябва да е левичарска пропаганда

Успехът на “Топ Гън 2” е ясно доказателство, че публиката иска нормални истории без морални лекции и размахване на пръст от самодоволни, откъснати от света шоубизнес елити. Том Круз не допусна прогресивни послания в своя филм и показа, че киното не трябва да е левичарска пропаганда. Така се прави.

Мат Уолш, коментатор и автор

 

Той диктува правилата по време на снимки

Том Круз ме избра да режисирам първия филм от поредицата “Мисията невъзможна”. Но аз отказах да правя втория. Един беше достатъчно. Всеки режисьор трябва да си даде сметка, че на снимачната площадка на филм с Том Круз, шефът е Том Круз. Той диктува правилата.

Браян Де Палма, режисьор

Иска да е в киното от четиригодишен

На фестивала в Кан през май Том Круз разказа подробно как от четиригодишен е имал ясното желание някой ден да стане актьор. Мечтаел е за приключения, даже (вдъхновен от филм, естествено) си е направил парашут от чаршафи и се опитал да скочи от покрива на къщата им. Здравата се е поохлузил, но не се е наранил сериозно. Като дете е продавал коледни картички из квартала и всичките си спестени пари е давал за билети за кино. На 19 г. пробива с първи роли и оттогава пътят му е на една от най-големите звезди в историята.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети