Том Круз - С екшън ДНК

Броени дни преди да навърши 62 години Том Круз усилено работи по „Мисията невъзможна 8“ с идеята да предложи на публиката някои от най-зрелищните, мащабни и виртуозно хореографирани екшън сцени и каскади в света на киното. Поредицата е особено успешна и в България, а междувременно се навършиха точно 30 години от една от най-интересните роли на Круз – тази на кръвопиеца Лестат в готическия хорър трилър „Интервю с вампир“

В „Мисията невъзможна 7“, които мина през кината миналото лято, Круз направи една от най-опасните каскади с мотор, снимани някога. Кадри зад кулисите показаха как той не ползва никакви дубльори за изключително рисковата сцена. Изключителните каскади се превърнаха в запазена марка за могъщата мегазвезда. Круз от години рискува живота си на снимачните площадки по подобие на други легенди на „физическото кино“ като Бъстър Кийтън и Джеки Чан.

Том Круз получава първата си номинация за „Оскар” преди 24 години за режисираната от Оливър Стоун драма по действителни събития „Роден на четвърти юли”. В реалния живот Круз се ражда на трети юли. Днес той е мистър Холивуд, наричат го още „Последната филмова звезда”. По-миналата година неговият „Топ Гън: Маверик” стана кино събитието на лятото с приходи от близо 1,5 милиарда долара.

Наричат Круз „последната филмова звезда”, защото остана сам сред наистина големите имена в мисията си да прави филми само за кино разпространение на голям екран. Том Круз отказва да пуска заглавия директно на стрийминг платформи, не се занимава с тв сериали, освен това стои далеч и от комиксовите екранизации.

Той направи всичко по силите си, за да превърне „Топ Гън: Маверик” в събитие, но преди време дори Круз разочарова много свои по-нормални фенове и възбуди приятно либералните екстремисти с решението си ритуално да върне спечелените от него през годините три статуетки „Златен глобус”. Причината - в организацията, която връчва тези награди нямало чернокожи и достатъчно „разнообразие”. Круз се включи към корпоративния бойкот на „Златен глобус”, а много наблюдатели обявиха, че това е опит за PR ход от негова страна.

Преди три години изтече и запис, в който се чува как Круз си изпуска нервите, крещи и псувни екипа си по време на снимки заради някакви дребни нарушения на COVID мерките, по време на работа. Другият потенциално тревожен за Том медиен ъгъл е свързан със сциентологията. Круз е най-прочутият представител на тази секта, а в миналото си е навличал неприятности заради своята близост с ръководството на организацията. В началото на новия век и покрай раздялата с Никол Кидман, Круз решава, че е добра идея да започне да промотира Сциентоложката църква, известна като религията на богатите ексцентрици в Холивуд.

За кратък период от време актьорът успява да се изложи брутално на няколко пъти в опит да покаже колко щастлив човек е заради участието си в каузата на сциентолозите. Той е много високопоставена фигура в йерархията на тази секта и беше описван като един от най-близките хора до шефа на организацията Дейвид Мискавидж.

Преди години имаше период на много странно публично поведение от страна на Круз. Кулминацията на неговото разтеглено във времето унижение настъпи с интервюто при Опра Уинфри преди десетилетие, на което видимо неадекватният и превъзбуден Круз започна да скача по дивана с абсурдна гримаса на лицето си.

После дойде и тежката раздяла с Кейти Холмс, войната за тяхното дете - най-прочутото бебе в света по това време - Сури, и слуховете, че Холмс е била тормозена от членове на Сциентоложката църква. Но Круз се усети и навреме прекрати говоренето за сектата, а и за личния си живот. Със солидни усилия той успя да се завърне и задържи на върха в Холивуд. Където сега празнува като крал на киното на 61 одини, след 1,5 милиард долара приходи за “Топ Гън 2” и световна премиера на „Мисията невъзможна 7“ следващата седмица.

Преди време Том Круз разказа подробно как от четиригодишен е имал ясното желание някой ден да стане актьор. Мечтаел е за приключения, даже (вдъхновен от филм, естествено) си е направил парашут от чаршафи и се опитал да скочи от покрива на къщата им. Здравата се е поохлузил, но не се е наранил сериозно. Като дете е продавал коледни картички из квартала и всичките си спестени пари е давал за билети за кино. На 19 години пробива с първи роли и оттогава пътят му е на една от най-големите звезди в историята.

 

Не допусна прогресивните послания

Успехът на „Топ Гън 2” е ясно доказателство, че публиката иска нормални истории без морални лекции и размахване на пръст от самодоволни, откъснати от света шоубизнес елити. Том Круз не допусна прогресивни послания в своя филм и показа, че киното не трябва да е левичарска пропаганда. Така се прави. 

Мат Уолш, коментатор и автор

 

Останах с прекрасни спомени от него

Нашата връзка приключи отдавна, но аз останах с прекрасни спомени. С него осиновихме и отгледахме фантастични деца. Бях много неопитна и млада, когато се обвързах с Том, ала не съжалявам за нищо.

Той е прекрасен и великодушен човек, направил е толкова много за мнозина. Той донесе доброта и щастие в живота ми. Бях заедно с Том в продължение на 11 години и винаги ще твърдя, че това бе важен период за мен, време, в което се оформих като личност и актриса. И няма как да отрека заслугите на Том за собственото си израстване.

Никол Кидман, актриса и бивша съпруга на Круз

 

Той е шефът по време на снимки

Том Круз ме избра да режисирам първия филм от поредицата „Мисията невъзможна”. Но аз отказах да правя втория. Един беше достатъчно. Всеки режисьор трябва да си даде сметка, че на снимачната площадка на филм с Том Круз, шефът е Том Круз. Той диктува правилата.

Браян Де Палма, режисьор

Винаги трябва да изглежда висок

Том Круз много държи на имиджа. Притежава ръст от 1,72 метра, но режисьорите и операторите, които го снимат, правят така, че той винаги да изглежда поне с десет сантиметра по-висок, отколкото е в действителност. Всевъзможни техничарски филмови трикове, специални обувки, ъгли на снимане и осветления влизат в арсенала на развлекателната индустрия и нейната възможна мисия да превърнат дребничкия американец Круз във внушителен мъжкар. И явно се получава. Това е магията на киното. Личната харизма на Том също е от голяма полза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети