Тонове боклук след караваните и палатките по плажа (СНИМКИ)

Снимки след Лято 2018 на плажовете в Шабла. Преди да бъде почистено всичко е затрупано с боклук от "еколозите".

Само в Шабла това лято са събрани извънредно огромни количества смет

Стотици тонове боклук, оставени от така наречените свободно къмпинугващи на морския бряг, е извозила това лято община Шабла, заяви пред „Труд“ кметът Мариян Жечев.

По негови груби сметки местната управа е похарчила допълнително между 100 000 и 160 000 лева, за да събира и извозва сметта на тези, които паркират каравани и коли на плажа. В същото време те изкарват ваканцията си почти без пари, тъй като не харчат нищо за престоя си на метри от вълните.

Повод да потърсим кмета Жечев станаха снимки на препълнени контейнери край ивиците в Шабла, както и кадри с паркирали направо на пясъка каравани и автомобили.

„Това не е инцидентно, а продължава от години по цяло лято. Става дума за зони, в които се извършва така нареченото свободно къмпингуване“, обясни кметът.

Той добави, че за да опази чистотата, общината е сложила контейнери на места, където не е длъжна.

„На базата на опита си от предишни години и тази организирахме сметосъбиране, където има свободно къмпингуващи - поставили сме и контейнери. За наше щастие досега те се ползват, но се получава това, което виждате на снимките. Кадрите, с които разполагате, са от понеделник (10 септември – б.а.). От тези територии извозваме от понеделник сутринта до петък вечерта. Така че боклукът на кадрите е натрупан за ден и половина. Ние чистим, те хвърлят, дотук добре. Но големият проблем е, че всичките разходи са за сметка на данъкоплатците в община Шабла. По мои груби изчисления само за тази година от местата със свободно къмпингуване сме изхвърлили между 500 и 800 тона отпадъци. С всички отчисления, за превоза, претоварването, депонирането на 1 тон излиза около 200 лева. Така че, ако вземем минимума от 500 тона, това прави 100 000 лева за лятото на тази година. Ако е горната граница от 800 тона, стават 160 000 лв.“, каза Мариян Жечев. И добави: „Целият ни разход годишно за сметта е около половин милион лева. През лятото харчим извънредно заради свободното къмпингуване между 100 000 и 160 000 лева. Не можем да не го правим, но излиза много скъпо“.

Относно караваните и палатките по плажа, кметът на Шабла обясни, че в момента нищо не може да се направи.

„Има вариант за санкция по Закона за устройство на територията, според който за бивакуване с преместваеми обекти трябва да се изиска съгласие от главния архитект. Но абсурдът е, че при наличие на Закон за устройство на черноморското крайбрежие и Закон за туризма, ние трябва да се уповаваме на ЗУТ – това е страшна глупост. Трябва да се създаде регламент, в който се казва „От тук до тук – може да се къмпингува свободно, а в тази и тази зона – не“.

Кметът даде пример, че когато се опитат да накарат някого да се премести, се получават отговори от типа на „Нищо не можете да ми направите, ако искам, ще си паркирам колата и в морето“.

Попитан дали разчита на подготвяните промени в Закона за туризма, според които ще има санкции за палатки върху дюни, кметът каза, че за такива текстове се говори от 4 години.

„Бавят се, защото винаги някой започва да протестира по жълтите павета“, добави Мариян Жечев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България