Тончо Токмакчиев - Зелен цесекар

Актьорът Тончо Токмакчиев влезе в борбата за кметското място на улица “Московска” в столицата. Той ще бъде и водач на листата за общински съветници на “Партия на зелените” с лидер Владимир Николов. Девизът, с който е извезан на знамето е: “Добри дела за София”. В краткото му обръщение пред медиите, актьорът обеща за четири години да спре използването на пластмаса и найлонови торбички в града, да благоустрои крайните квартали, да възстанови общинските фирми за комунално строителство.

Тончо е роден в Бургас на 2 май 1963 г. Син е на известния художник Ненко Токмакчиев. От малък е отдаден на изкуството. Записват го в курсове по пиано и изобразително изкуство, но бързо разбира, че силата му е на сцената. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Николина Георгиева. След като завършва академията е разпределен в родния си Бургас, където се включва в трупата на Кукления театър.

След промените през 1989 година, една чаровна и противоречива персона - Пламен Тимев-Ганди - решава, че България трябва да има нов театър. Така се ражда “Ла страда”, а за художествен ръководител е поканен талантливият Теди Москов. Режисьорът събира трупа от млади актьори, за да се роди “Улицата” по БНТ и театър “Ла страда”. Тончо, с когото са приятели от академията, е сред първите поканени. Така кукленият театър в Бургас бива ощетен за сметка на първия частен театър.

От самото начало на демокрацията Тончо е на екран. Влиза в едни от най-емблематичните телевизионни проекти. Той е сред създателите на предаването “Ку-Ку” по БНТ, а след това и на “Кналето”. По-късно екипът се разделя. Слави Трифонов тръгва по своя път на “стърченето”, а Тончо, Камен Воденичаров и Марта Вачкова - по друг. Годни по-късно, през 2007-а, Тончо, Камен и Жоро Торнев започват сатиричен проект - “Шоуто на канала”, който години наред е най-гледаното предаване на БНТ. След това ръководството на телевизията го спира по необясними и до днес причини.

Тончо Токмакчиев има и друго лице - на футболния фен. Той е един от най-болните цесекари в страната. Бил е и в управителния съвет на клуба.

Веднъж сядат на чашка червено вино (защото няма синьо такова) с Теди Москов и започват да спорят за футбол. Футбол в България означава “Левски” и ЦСКА. Мотивите вече се изчерпват и тогава Тончо разпалено пита режисьора “Абе, може ли да кръстите футболен отбор на един терорист?” А Теди му отвръща: “А, може ли да кръстите вашия на терористична организация”.

Тончо има усет към тънките мезета и хубавото червено вино. Има приятели във всички ловни дружинки из страната и затова онова, което може да предложи на приятели, пък било то и левскари като Теди Москов, е вкусно, фино и не може да се купи в магазин. Виното - също.

Актьорът е запален по изобразителното изкуство. У дома му е пълно с картини. Дори няма къде да ги овеси - толкова са много. Страстта му идва от неговия велик баща - Ненко Токмакчиев. Може да разказва с часове за художници и за стилове, но се докосва до световното изкуство едва след промените.

Като войник той служил в секретно поделение на ракетни войски и имало забрани за пътуване на Запад, разказва в предаването “Търси се”. Дори смятал, че никога няма да види мечтаните от него музеи. През 1990-а за първи път излиза и то във Франция. Пътуват с целия випуск от НАТФИЗ в Париж, с групова виза, с влак, с по един сандвич в ръка. Теди Москов бил с групата, а той знаел всичко за музеите. Завежда го в Лувъра. Когато вижда “Картоиграчите” на Сезан, Точно се разплаква от вълнение.

През последните няколко години той два пъти се разплаква и от умиление. Две събития, които го превръщат в щастлив дядо. Дъщеря му Таня го дарява със Сесилия (4 г.) и почти едногодишния Лусиян. За негово съжаление те живеят в Барселона, където Таня е с мъжа си. Внучката му вече говори четири езика, защото таткото е холандец, майката - българка, родителите разговарят помежду си на английски, а живеят в Испания.

Кандидатирането на Тончо Токмакчиев за кмет на София не е първото му заиграване с политиката. Още като студент активно се включва в изграждането на демократични структури. Той е сред основателите на Федерацията на независимите студентски дружества. През 1999 година, заедно с Дони, Емил Кошлуков, Мирослав Севлиевски, Жоро Торнев и Камен Воденичаров създават групата за натиск “Новото време”. Година и нещо по-късно “Новото време” се превръща в сдружение, но Тончо напуска групата.

 

С Марта Вачкова превръщат слух в шега

Когато Марта Вачкова ражда, тръгват всякакви слухове кой е бащата. “Не съм омъжена и всички се чудеха кой е бащата на детето. Таткото пък се криеше умишлено, защото не му е приятна публичността и жълтите медии пуснаха версията, че детето е от Тончо”, разказва Вачкова пред “Сега” - А той много се забавляваше от тези слухове и въобще не ги опровергаваше. Щом ме видеше някъде, че давам интервю, идваше и започваше да обяснява като грижовен баща как е Рада. Това стана любимата ни шега.”

 

За него

Човечен и чувствителен

Гледал съм Тончо още на сцената на НАТФИЗ и като го видях как изигра, че слага отрова на един нищо не подозиращ човек в лекарствата му, реших че този ще работи с мен. След това затвърдихме нашето приятелство в град Париж, където отивахме на куклен фестивал. Показах му най-важните музеи и го видях как се впечатли от “Картоиграчите” на Сезан. Няма да забравя сълзите в очите му. С него можеш да говориш за всичко и затова се крие зад ролята на хамалина, защото го е срам от чувствителността и от информираността си. Човечен и чувствителен, обсебен е от изкуството.

Теди Москов, режисьор

 

Постоянно ме разсмива

Обожава да ме разсмива на сцената. Имаме си един таен знак, който когато Тончо го направи не мога да се сдържа и се разсмивам. Той го научил от Калоянчев. Много пъти съм го молила да не го прави, но той изчаква да се отпусна и ме хваща в крачка. Върнах се в Сатиричния театър, който много си обичам, заради Здравко Митков, който ме примами, че ще си партнирам с Точно в “Рейс”.

Марта Вачкова, актриса

 

Можеш да разчиташ на него

Той е много отворен човек. Няма някакви болни амбиции или да изпада в крайности. Поне с него работя много добре. Това е човек, който може на сто процента да застане до теб, когато имаш нужда и това е най-ценното в едно приятелство. Изключителен професионалист, няма момент, в който да не е в кондиция. Той е много борбен и не виждам нещо, което може да го разколебае. Много трудно могат да свалят такъв човек на земята.

Албена Колева, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети