82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Тон рибена саламура приготвиха за рекорд в Лом (СНИМКИ)

Снимки: Труд

Един тон рибена саламура събра на трапеза жителите и гостите на Лом в почивните дни.

Ароматната чорба бе приготвена на брега на Дунав от Ути Бъчваров, помагаха и местни майстори, а за доброто настроение на хората местната управа почерпи и с над един тон бира. Подготовката за купона започнала още преди средата на септември, споделиха местните рибари, които дни наред кътали улова в хладилниците, за да осигурят материала за гигантската саламура.

В казана бяха хвърлени 120 кг риба, 80 кг домати, 50 кг печени чушки, 10 кг чесън и 10 кг лук, копър, магданоз, дивисил, сол и черен пипер. Ути Бъчваров лично изчисти и пусна в съда най-голямата риба – 20 кг бял амур.

„Тайната на рибената саламура е в няколкото вида риба, печените на огън зеленчуци и многото подправки, които формират богат набор от аромати. Важното е също да е много гъста и люта, за да пали жажда за пиене!”, споделиха майсторите на легендарната чорба.

Ломчани смятали да кандидатстват със саламурата за книгата на Гинес, засега обаче огромния казан с вълшебното ястие е отбелязал само национален рекорд, признаха организаторите. Почерпката с рибена чорба и бира на брега на Дунав прерасна в обща веселба с Берковската духова музика.

„Купонът е само генерална репетиция за догодина. Тогава ще уловим още повече риба и ще щурмуваме Гинес!”, заканиха се ломските рибари и кулинари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.