Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Гл. комисар Христо Терзийски: Няма сериозни инциденти на протестите, но има задържани лица

Верижна катастрофа между седем автомобила край село Саранци По първоначална информация има пострадали хора

Патриотите със съвет „очи в очи“ Чакат номинация от НФСБ за поста на Валери Симеонов

Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на Хашоги, но не иска да го слуша

Внасяме 2000 шофьори от Украйна и Молдова Заплатите стигат до 4400 лева, но кандидати няма

Жълт код за снеговалежи в цялата страна утре

Китайци правят завод в Гоце Делчев Очаква да се открият 150 нови работни места

Румен Петков: Обединените патриоти отдавна доказаха, че нито са обединени, нито патриоти

Ново дъно за рейтинга на Макрон Над 400 ранени в протестите срещу цените на горивата

Макрон: Европа трябва да стане по-силна и по-суверенна, за да предотврати затъването на света в хаос

Бизнесменът Христо Янев е намерен мъртъв в дома си в Свиленград

Глас насън ми каза: Рисувай с пръсти! Проф. Божидар Димитров дал кураж на украинката Светла

Цвета Караянчева е начело на парламентарна делегация, която е на официално посещение в Япония

Тон рибена саламура приготвиха за рекорд в Лом (СНИМКИ)

Снимки: Труд

Един тон рибена саламура събра на трапеза жителите и гостите на Лом в почивните дни.

Ароматната чорба бе приготвена на брега на Дунав от Ути Бъчваров, помагаха и местни майстори, а за доброто настроение на хората местната управа почерпи и с над един тон бира. Подготовката за купона започнала още преди средата на септември, споделиха местните рибари, които дни наред кътали улова в хладилниците, за да осигурят материала за гигантската саламура.

В казана бяха хвърлени 120 кг риба, 80 кг домати, 50 кг печени чушки, 10 кг чесън и 10 кг лук, копър, магданоз, дивисил, сол и черен пипер. Ути Бъчваров лично изчисти и пусна в съда най-голямата риба – 20 кг бял амур.

„Тайната на рибената саламура е в няколкото вида риба, печените на огън зеленчуци и многото подправки, които формират богат набор от аромати. Важното е също да е много гъста и люта, за да пали жажда за пиене!”, споделиха майсторите на легендарната чорба.

Ломчани смятали да кандидатстват със саламурата за книгата на Гинес, засега обаче огромния казан с вълшебното ястие е отбелязал само национален рекорд, признаха организаторите. Почерпката с рибена чорба и бира на брега на Дунав прерасна в обща веселба с Берковската духова музика.

„Купонът е само генерална репетиция за догодина. Тогава ще уловим още повече риба и ще щурмуваме Гинес!”, заканиха се ломските рибари и кулинари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.