Топалов бойкотира всички турнири

Най-добрият български шахматист Веселин Топалов ще бойкотира всички състезания под егидата на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕШС). Това обяви мениджърът му Силвио Данаилов, който е и президент на Българската шахматна федерация. Причината е отношението на международните централи към ръководената от него.

„От 2013 г. престъпната банда на Макро (вицепрезидента на ФИДЕ Георгиос Макропулос) и приятели, която управлява ФИДЕ от 1995-а, атакува по грозен и недостоен начин българската федерация“, пише Данаилов в сайта си. Според него България е обект на преднамерена атака от страна на властниците в световния шах.

„Ние имаме една от най-активните и успешни в световен мащаб федерации с огромен принос към шахмата в последните две десетилетия. ФИДЕ и ЕШС похарчиха над 200 000 евро за съдебни дела срещу нас, въпреки че ФИДЕ е пред банкрут в резултат на некомпетентните действия на тези хора“, пише Данаилов, който визира отстраняването на родната централа от ЕШС заради подозрения в корупционни практики и източване на средства в офшорни сметки.

„Чашата преля. Заради всичко случило се дотук официално обявяваме, че бившият световен шампион Веселин Топалов няма да играе в състезания под егидата на ФИДЕ и ЕШС, докато престъпната банда на Макро и приятели не напусне тези организации“, гласи още писмото.

Така Топалов няма да участва в турнири за определяне на световния шампион или в отборните първенства, но ще продължи да играе в комерсиални турнири.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт