„Топлофикация-ВТ“ АД с ценни съвети към абонатите за ефективно използване на отоплението

Специалистите на "Топлофикация-ВТ" АД предлагат ценни съвети към абонатите за по-ефективно ползване на отоплението през предстоящия сезон.

Правилното проветряване на жилищното помещение. Това трябва да се прави често, за кратко време, при широко отворени прозорци. При постоянно отворени врати и прозорци, топлината в жилището се губи и се отразява на сметките Ви за топлинна енергия.

Да не се регулира температурата с отварянето на прозорец, а с термостатичен вентил.

Пред отоплителните тела не трябва да има мебели, плътни завеси, декоративни решетки.

Експертите препоръчват да не се отоплява цялото жилище само с един радиатор. В този случай мощността на радиатора е недостатъчна и той ще работи постоянно с максимална мощност, разпределителят ще отчете голям брой деления и сметката за отопление ще бъде много по-голяма, отколкото при използване на всички радиатори на икономичен режим.

За да се избегне преразход на топлинна енергия от радиаторите, да не се оставят радиаторните вентили на максимална позиция. В това положение вентилът не се затваря автоматично и разпределителят отчита голям разход на енергия. Това ще увеличи сметката.

Когато се налага по-дълго отсъствие от жилището да не се затваря вентила докрай. Той трябва да е оставен на делението „*”. Така дори навън да паднат много ниско температурите, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.

Препоръчва се абонатите да не се стремят да поддържат еднаква температура в цялото жилище. По- икономично е в неизползваните помещения да се поддържа по-ниска температура. По-ниските температури в стаите през нощта и през деня, също водят до пестене на топлинна енергия, без това да се отрази на комфорта на ползвателя.

Ако не се ползва помещението за по-кратък период от време (например в рамките на деня), вентилите да са на положение 1 или 2 и по този начин - когато стопанинът се прибере в къщи, стаята по-лесно и икономично ще се затопли при връщане на вентила в желаната позиция.

Недобре уплътнените прозорци и врати, както и лошата топлоизолация на жилището са фактор за увеличено потребление на топлинна енергия.

Важно е да се следи за повреди в крановете на мивките и душовете в жилището. Едно капещо кранче пропуска ценно количество вода, което може да бъде спестено. Да не се допуска повреда на крановете и при наличие на такава да се вземат незабавно мерки за отстраняването.

Ако отоплението е пуснато, но радиаторите не греят добре – възможно е в тях да има въздух. За да бъдат обезвъздушени, е необходимо да се отворят всички термостатни вентили на максимална степен и бъде уведомено упълномощеното лице да допълни инсталацията. За да се предотврати появата на подобен проблем, преди старта на всеки отоплителен сезон вентилите да бъдат оставени отворени на максимална позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони