„Топлофикация“ излъга софиянци за аварията

Топлофикация-София излъга хиляди софиянци за аварията с магистралния топлопровод, заради която половин София остана в неделя и понеделник без топла вода и парно.

В продължение на 48 часа жителите на осем столични квартала не знаеха защо им е спряно топлоподаването.

На 5 февруари от дружеството обявиха, че е спряна водата и парното само в кварталите Младост“ – 1, 1А, 2, 3 и 4, Студентския град, „Дървеница“ и „Слатина“. Днес обаче се оказа, че без да съобщи официално „Топлофикация“ е спряла топлоподаването и в още 8 квартала на столицата – Лозенец, Дианабад, Изток, Изгрев, Витоша, Яворов, Гео Милев и Ситняково.

В неделя от дружеството заявиха пред медиите, че в „Младост 1“ е пусната топлата вода, но софиянци заляха социалните мрежи с оплаквания, че това не е вярно. Оказа се, че топлата вода в Младост 1, Младост 1А и Младост 3 е пусната едва днес, а в Младост 4 и някои части на Младост 2 топлоподаването все още не е възстановено.

Магистралният топлопровод е на 27-30 г. и това е първата авария по него, заявиха от „Топлофикация София“ пред „Труд“.

Междувременно енергийният министър Николай Павлов обяви, че е поискал обяснения от ръководството на „Топлофикация София" и на "ЧЕЗ Разпределение България" АД за авариите. Припомняме , че докато половин София нямаше парно и топла вода, други квартали на столицата пък бяха без ток.

„Спешно от двете дружества се очаква да предоставят информация за вида на авариралите съоръжения, причините за прекъсване на снабдяването, броя на засегнатите клиенти и мерките, предприети от компаниите, за своевременно възстановяване на захранването с електрическа и топлинна енергия“, се казва в съобщението на енергийното министерство.

Ето и последното прессъобщение от Топлофикация София от 16,30 ч.:

„Топлофикация София” ЕАД уведомява своите клиенти, че е възстановено и се нормализира топлоподаването към ж.к. „Младост“-1, 1А, 2, 3 и 4 и кв. „Дървеница“. Все още са възможни временни колебания в кварталите „Младост”- 2 и 4, „Дървеница”, „Витоша”, „Яворов”.

Без топлоподаване за сега остават кварталите „Гео Милев”, „Слатина” и „Ситняково”, както и част от ж. к „Дружба”-1 в района на ул. „Искърско шосе“, бул. „Цветан Лазаров“ и бул. „Брюксел“ и блокове №№ 417, 418, 419 в ж.к. „Дружба”- 2. Продължава работата за отстраняване на аварията и цялостно възстановяване на топлоподаването..

Възстановено е подаването към кварталите „Иван Асен ІІ” и „Подуене център”, където са възможни също временни колебания. Топлоподаването към кварталите „Редута”, „Студентски град”, „Лозенец”, „Дианабад” е в процес на възстановяване.

„Топлофикация София“ ЕАД поднася извинения на засегнатите клиенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес