Имунолог нобелист предупреждава да внимаваме с кутиите на готовата храна

Нивото на река Марица край Ветрен се е повишило значително

Дезинфектират улици, контейнери и спирки в няколко района на София

Прокуратурата влиза на проверка в болницата в Гоце Делчев

Първо досъдебно производство в Сливен за неверни данни в декларацията при минаване през КПП

Раздават помощи на бедните и безработни в Бургас Пакетите са с храни за 60, 100 и 130 лв.

Френският финансов министър: Може да се изправим пред най-тежката рецесия от времето на Втората световна война

Хора под карантина се разхождат и пазаруват Хванаха още петима в Шуменско

Нови 4 случая на нарушаване на домашната карантина в област Видин

Япония планира да обяви извънредно положение в Токио и още 6 префектури

Арестуваха варненец за измама с предпазни маски

937 души в Сливен и областта ще получат храни от БЧК

Белгия обяви, че епидемията от COVID-19 в страната е почти овладяна

Себастиан Курц: Австрия може да започне да отпуска мерките срещу коронавируса от 14 април

Полша увеличава тестовете за Covid-19 до 8-9 хиляди на ден

Топлофикация – Сливен: Имахме повече от 15 проверки за година, нямаме нарушения

„Имахме над 15 проверки от РИОСВ – Стара Загора и РИОСВ – Бургас само през миналата година. Нито една не установи нарушения“, заяви изп.директор на „Топлофикация – Сливен“ инж. Павлин Костов. Той допълни, че централата е била проверявана и от икономическата полиция, и от ДАНС, като и тези проверки са приключили със заключението, че дейността на дружеството отговаря на нормативите. Изявленията на изп.директор и екипът му бяха направени ден преди организирания от фондация „Да спасим планетата“ протест, която иска централата да не гори отпадъци. От дружеството заявиха, че се налага да направят уточнения на изнесените от фондацията данни. „Доста факти са неверни и представляват спекулации, а някои твърдения са откровени лъжи“, каза инж.Костов.

Като неверни и спекулативни ръководството на дружеството определи твърденията на фондацията, че „Топлофикация – Сливен“ гори отпадъци с неясен състав и произход, вредни за околната среда и човешкото здраве и че през последните дни нивата на замърсяване на въздуха се покачвали всяка нощ. „Ние имаме система за непрекъснат мониторинг. Тя следи измерванията на газовете и емисиите, които са изпускат. В нашето комплексно разрешително изрично е записано, че нямаме право да работим без такава система. Многократно сме проверявани, не са констатирани нарушения“, бе категоричен изп.директор. Произходът на горивата е от депото за отпадъци в ямболското село Хаджи Димитрово, което обслужва няколко общини, сред които и Сливенската, както и от новия завод за отпадъци в София, откъдето пристига РДФ за изгаряне.

Като „откровени лъжи“ бяха квалифицирани три твърдения на организаторите на протеста. „Първо, природният газ не е по-евтин. Второ, не е вярно, че той не замърсява околната среда. При горенето също се образува въглероден оксид и той също има немалък въглероден отпечатък. Топлофикациите, които работят на газ-метан, също плащат квоти и вредни емисии. А третото твърдение, че имало неограничени количества в природата…Не знам как може да бъде коментирано!? Оставям го без коментар“, каза Павлин Костов. Той допълни, че дружеството се стреми да води открита политика. Неотдавна „Топлофикация – Сливен“ е организирала Ден на отворените врати, като клиенти, служители, еколози и всеки обикновен гражданин са имали възможност да получат разяснения на място и да видят съоръженията. Сред посетителите имало представители на една зелена организация, но не и на фондацията – организатор на протеста.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.