Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Топлофикация София поиска по-скъпо парно

председател на КЕВР Иван Иванов

34 млн. лв. може да загуби “Булгаргаз”
През зимата няма да променяме цените на топлото, обявиха от регулатора

В разгара на отоплителния сезон столичната топлофикация поиска повишение на цените на топлата вода и парното в София с 2-3% заради предстоящото поскъпване на природния газ. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обаче заяви, че няма да се позволи промяна на цената на парното посред зимата.

В началото на месеца държавният доставчик “Булгаргаз” внесе заявление за поскъпване на синьото гориво с 13,52% до 322,72 лв. за 1000 куб. метра от 1 януари във връзка с по-високите цени на петрола през последните месеци. На свое закрито заседание КЕВР прие, че сметките са верни, но поскъпването на газа ще бъде само с 4,65% до 299,94 лв. за 1000 куб. метра, като се отчетат надвзетите приходи на “Булгаргаз” през отиващата си година. По действащите правила при незначително повишение на стойността на горивото регулаторът не е длъжен автоматично да актуализира тарифите на топлофикациите.

“Когато има 5% увеличение на цената на газа, парното би трябвало да поскъпне с 2-3%”, заяви пред журналисти зам.-директорът на “Топлофикация София” Васил Тренев. Той предупреди, че ако цената на топлинната енергия се запази, това ще ощети столичното парно и то няма да може да плаща навреме сметките си за газ. Държавният доставчик също не е доволен от проекта на КЕВР. “Булгаргаз” ще продава горивото по-евтино, отколкото го купува, ако повишението е само с 4,65%”, каза директорът по лицензионните дейности в дружеството Иван Иванов, съименник на шефа на регулатора.

Заради орязаното поскъпване компанията може да загуби общо 34 млн. лв. От тях 24 млн. лв. – от разликата между разходите за покупка на руския газ и приходите от продажбата му и 10 млн. лв., ако се запази сегашният валутен курс от 1,87 лв. за долар. В новата цена на едро не са включени и 2,7 млн. лв. разходи за добавката “Задължения към обществото”. За 2016 г. “Булгаргаз” има надвзет приход от 40 млн. лв. По-малкото увеличение на цената ще прибере около 22 млн. лв. от тази сума, обясни председателят на КЕВР. Окончателното решение за цената на природния газ от 1 януари ще бъде взето на закрито заседание на комисията на 30 декември.

Добавка в цената на газа при късна заявка

Фирмите ще плащат нов вид добавка в цената на газа, ако не са заявили до 31 август в “Булгаргаз” необходимите им количества за следващата година. Това предвижда промяна в наредбата за ценообразуване, одобрена днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Чрез добавката клиентите ще покриват допълнителните разходи по договора с “Газпром”, които са предизвикали със закъснението си. За първи път тази компонента ще се появи в цените от 1 април, защото разходите първо трябва да бъдат направени.

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма опасност клиентите на “Овергаз Мрежи” да останат без газ след Нова година, тъй като сключването на нов договор с “Булгаргаз” е на финалната права.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Молим, Труд да си оправи системата за коментарите. Ние се опитваме за пръв път днес да постваме и ни се казва, че коментираме често и ппрекалено бързо и не ни пуснаха коментара. И това вече се случва много пъти – след като не сме коментирали 20 часа, да ни кажат, че много коментираме и често хахахаха:)

  2. Пак същите номера на топлофикация: лятото замразяват или намаляват цените на парното,зимата искат увеличение.Няма да се наядат.Писна ми от тях .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.