Топ военни на Русия и САЩ разговаряха един час за Сирия

Ген. Валерий Герасимов, началник на руския Генщаб, разговаря един час по телефона с ген. Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили за твърденията на Пентагона, че руската авиация е бомбардирала подкрепяни от САЩ бойци в Сирия, съобщи в. "Комерсант".

Сирийските демократични сили (кюрдско-арабски алианс) обявиха, че при атаката на руски и сирийски самолети в събота източно от град Дейр аз Зур са ранени 6 техни бойци.

В неделя руското министерство на отбраната отхвърли тези твърдения, като каза авиацията на Москва нанася удари само по терористичната "Ислямска държава" (ИД).

"Комерсант" се позовава на неназовани военни източници за едночасовия разговор на двамата топ военни. Според руското издание Москва предупреждавала Вашингтон за всички удари в Сирия поне два часа по-рано и след това го уведомявала за поразените цели.

Ген. Дънфорд потвърди, че е обсъдил с Герасимов поддържането на "зона за деескалация" в долината на река Ефрат, където се намира Дейр аз Зур. "Ситуацията в тази зона не би могла да бъде по-сложна", каза той пред журналисти, като посочи, че "деескалирането е по-трудно сега отколкото преди няколко месеца". Дънфорд не уточни дали руската страна е поела ангажименти, но призна, че "не всички проблеми са били решени".

Сирийските правителствени сили настъпват от запад срещу бойците на ИД в Дейр аз Зур, като в неделя превзеха и квартала Ал Джафра, но под контрола на джихадистите остава една трета от града. Подкрепяните от САЩ СДС пък настъпват в едноименната провинция от север, като са на 15 кум от силите на Дамаск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия