Топ куратори от "Вроцлав 2016" споделят своя опит с "Пловдив 2019"

Само 5 дни преди официалната церемония по закриване на годината, в която Вроцлав бе Европейска столица на културата, в Пловдив пристигат двама куратори на проекти, избрани и включени в официалната програма на полския град.

Рафал Кожински и Наталия Ромашкан ще представят своя професионален поглед, замисъл и подход и ще споделят реалния процес, свързващ идейния проект и осъществяването на събитие в рамките на Европейска столица на културата. Рафал Кожински ще представи проектите "Коалиция на градовете" и "Лвовски месец", на които е координатор, а Наталия Ромашкан ще промотира пред пловдивчани "WUWA" и "Вроцлав - през задния вход".

Това ще стане на 13 декември (вторник) от 18 часа в голямата конферентна зала на Градския дом на културата "Борис Христов", а съорганизатори на събитието "Вроцлав 2016 - реалните примери от една успешна Европейска столица на културата" са Полският институт в София и Фондация "Пловдив 2019".

Рафал Кожински има огромен опит като творец и изследовател на градската среда. Работата му е свързана с интерпретирането и развитието на културния облик на населеното място и културните кодове на Източна и Западна Европа. Представител на Люблин, един от градовете достигнали до втория етап в надпреварата за европейска столица на културата, Кожински иницира иновативния проект "Коалиция на градовете 2016", посветен на създаването на форма на сътрудничество между градовете кандидати за ЕСК в страната си.

В рамките на официалната програма на "Вроцлав 2016" е автор и реализатор на проекта "Лвовски месец".

Наталия Ромашкан е абсолвент по културология на интердисциплинарните индивидуални хуманитарни изследвания във Вроцлавския университет. Занимава се с обучение, социална и културна анимация и е участник в създаването на авторския образователен и художествен проект "3D - Дизайн за деца" в галерия "Дизайн - BWA" във Вроцлав. Ръководи проекта "Вроцлав - през задния вход", част от програмата за визуални и site-specific изкуства на Европейска столица на културата Вроцлав 2016.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони