Тотална промяна на здравния модел у нас

Оставката на д-р Комитов е по лични причини.

За промяна на здравния модел и начина на финансиране на сектора се настоява в доклад на директора на Изпълнителната агенция “Медицински одит” (ИАМО). Управителят и подуправителят на НЗОК да се избират чрез публичен конкурс, организиран и проведен от Надзорния съвет на касата, препоръчва още документът.
В момента здравната каса е без управител, след като д-р Глинка Комитов подаде оставка. Молбата му за напускане е била депозирана в парламента в четвъртък и приета от ГЕРБ. В нея се посочва, че мотивите са лични причини.

Докладът на ИАМО за начина на избор на ръководството на НЗОК и за здравната система като цяло е насочен към бъдещето на здравноосигурителния модел у нас. В момента управителят на касата се избира от парламента, след което той сам назначава своя заместник.

В доклада се посочва още, че въвеждането на нов осигурителен модел налага радикални промени в организацията и управлението на здравната система, както и преразглеждане на законовата рамка в сектора.

Необходими са и промени в статута, обхвата на дейност и финансирането на държавните органи по здравеопазване и техните сателити – агенции, институти, регионални звена.

От ИАМО препоръчват още бюджетът на НЗОК да се отдели и да е независим от консолидираната фискална програма на страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.