Тошко Йорданов: Искаме да приемем законите, свързани с бюджета и Плана за възстановяване

Снимка: Цветан Томчев

"Ние си имаме собствен дневен ред като политическа партия, ако ще взимаме решения за председател на НС, трябва да сме единни и да сме го обсъдили вече не в коалиционен формат, а в наш си формат. Единственото, което твърдо мога да заявя, е, че ние искаме да приемем законите, свързани с бюджета и законите, които са вързани с идването на парите по Плана за възстановяване и устойчивост, което те отказват. На тях им е по-важно да направят демонстрация как не може да се избере председател на Народното събрание. Това каза на брифинг на ПГ на „Има такъв народ” в парламента Тошко Йорданов по повод липсата на кворум.

„Ние не сме в управляващата коалиция вече, не сме част от това правителство. В парламента няма мнозинство никъде – нито на опозицията, нито на някакви управляващи. Оттук нататък ние нямаме никакъв ангажимент да изпълняваме желанията на една или друга политическа сила“, категоричен е той.

Йорданов обясни, че по-рано днес на председателски съвет е възникнал спор относно дневния ред по точката председател на Народното събрание. „Това, което се опитахме да кажем е, че трябва, за да върви този парламент, тъй като има закони, които са важни, свързани с бюджета, да се съсредоточим и да вкараме в дневния ред само точките, които са консенсусни“, каза той.

По думите на Йорданов временно изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов „бил решил, че ще вкара точка за избор на председател на НС еднолично“. „Ние предложихме само да изберем правилата и да има достатъчно време да се намесим, защото в момента няма мнозинство, което да предложи председател, който да бъде избран“, заяви той.

„Ние не сме в коалиция с тях, не могат да ни налагат каквото си искат. Просто свърши“, категоричен е Йорданов. Според него в момента всички трябва да се съсредоточат по наистина важните въпроси.

„Ние не сме им слуги и не могат да ни казват какво да правим. Ако са толкова загрижени, да вкарат точките, които са важни за държавата, свързани с бюджета и ние сме вътре да гласуваме“, каза още Тошко Йорданов. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика