Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Иво Прокопиев участва в „зелени“ проекти за 11.7 млн. лв. Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на екозакони

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Трагедията на семейство Боруджиеви, което си отиде заедно от този свят

Къщата на семейството. На входната врата виси невзетата торбичка с храна. Снимка БТВ.
Тройна смърт потресе град Куклен, след като в четвъртък след обяд местният полицай и социален работник от общината открили мъртви в дома им на улица “Иглика” 5 81-годишната Велика Боруджиева, дъщеря й Ангелина (на 52 години) и сина й Христо (на 50 години).
Двете деца били с психически проблеми и за тях още от раждането им се грижела единствено майка им. Преди 3 години възрастната женица грохнала от старост, болести и мизерия. “Още тогава предложихме да им осигурим социален асистент, който да помага на майката Велика, но тя отказа категорично. Успяхме все пак да ги убедим да ползват поне услугите на местната социална трапезария и да вземат храна от социалната кухня”, съобщи за “Труд” кметът на Община Куклен Мария Белчева.
След като никой от семейство Боруджиеви два дни не отишъл да вземе храната от социалната кухня, работникът в нея решил да провери какво става и заедно с местния полицай се натъкнали на трите мъртви тела. В една от стаите двамата открили труповете на майката и дъщерята, а синът Христо, който минавал дори за талисман на Куклен, намерили вкочанясан в банята. Най-вероятната причина за смъртта на тримата е измръзване.
Първоначалните данни сочат, че няма следи за насилствена смърт, но още се чакат резултатите от аутопсията и официално становище на разследващите полицаи от Първо РУ на МВР-Пловдив. “Не искам да коментирам версията за измръзване, затова нека да изчакаме резултатите от експертизите”, допълва кметът Мария Белчева.
Съседи на семейство Боруджиеви от малката уличка “Иглика” твърдят, че контактът с тримата бил много труден и почти невъзможен, както и достъпът до къщата им, чийто двор бил заринат от боклуци. През лятото от Община Куклен се заели да изчистят двора, като в акцията се включили дори заместник-кметът Христо Божинов и секретарят на кметството Мариана Ганева. Преди няколко месеца местен бизнесмен купил нов бойлер за изпадналото в мизерия семейство, за да имат топла вода и се къпят редовно. “Семейство Боруджиеви бе включено в програмата за безплатна храна.
Домът им бе почистен от служители на общината, организирана бе кампания по събиране и даряване на дрехи, предоставени им бяха и нарязани дърва за огрев. Допълнително в жилището бяха доставени легла и е инсталиран бойлер с батерии за топла и студена вода. Съдействахме да получават и социални помощи”, твърди още кметът Мария Белчева и допълна, че община ще поеме всички разноски по погребението на Боруджиеви-майка, дъщеря и син.
Община Куклен е изпратила и писмо до Центъра за психично здраве, откъдето е бил получен отговор, че дъщерята Ангелина Боруджиева се е водила на очет до 2011 г., тъй като този документ е бил необходим за получаване на месечна помощ от “Социално подпомагане”. След 2011 г. Ангелина отказва да се явява за преосвидетелстване пред ТЕЛК, тъй като по нейни думи е вече здрава. Брат й Христо също получавал социална пенсия и интеграционни добавки въз основа на експертно решение на ТЕЛК с диагноза “Олигофрения, тежка дебилност с психомоторна забавеност”.
“Общинска администрация е спомогнала Христо и Ангелина да подадат документи в “Социално подпомагане”. В резултат на това двамата получават целева помощ за отопление, а дъщерята – и месечна помощ.”, твърди още кметицата Мария Белчева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Важното е, че политиците са сити, облечени и на топло. А безродната крадлива свиня бойко и айдуците му станаха милиардери и мултимилионери, но лакомите им -г-ъ-з-о-в-е- не се наядоха, искат още.

 2. Браво, Велимире, ти намери точната причина и я каза едно към едно. Пропусна Иван Костов, пропусна цара, пропусна Гоце, пропусна Желю, пропусна Филип Димитров, пропусна и Сергей Станишев. Сигурно не е случайно.

  1. Сега свинефермата герб е на топа на устата, а лечението е само едно. Всички политици да бъдат наказани. Най-виновните изпратени при Св. Петър, а другите в трудови лагери пожизнено без право на отмяна.

  2. Bелемир пише “политиците”. И понеже ся боко еднолично е на власт (лично кара парите, вади ги от джоба си и тнт.) редно е боко да вкара хастери, гоцета или други цигани в панделата… Но виждаме как фифилота се урежда на топло място за заслуги от другия евроатлантик.

   1. При положение, че са им отпуснали сума ти помощи и социални, няма какво да тролиш, че въобще някой от политиците (леви или десни е виновен). Хората са с психични увреждания и не са от вчера явно а още от когато мократа ви мечта (вечната и неразрушима дружба между СССР и НРБ) е съществувала. И няма какво да пишеш под постовете на Велемир, направо си му го кажи очи в очи и без друго стоите в един офис предполагам.

   2. л. 162. (1) Който чрез слово, печат или други средства за масово осведомяване, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание. Надявам се някой да се задейства.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.