Трайков: Българската дипломация да намери начин да уточни на Ердоган територията на неговите грижи

„Разбирам, че днес в Бурса президентът на Турция Реджеп Ердоган отново се е загрижил за съседни на страната му райони, в това число за Солун и за изконния български град Кърджали, та чак до Тракия и Босна. Загрижил се е за защитата и опазването на живеещите по тези места негови братя“, коментира в Шумен кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Той подчерта, че през последните седмици, след ултиматумът на Путин, това е вторият подобен случай, когато някой проявява „специфична и не особено дипломатична загриженост към българския суверенитет“. „Освен любезно да връщаме противници на режима на Ердоган, българската дипломация трябва да намери време и удобен начин, за да уточни на г-н Ердоган територията на неговите грижи“, категоричен бе Трайков.

По думите му е нужно да водим разговор за това как да започнем ерата на новия патриотизъм, но не с кресливите патриотарски изрази, с връзките с ДС и с чужди национални интереси. „България трябва да бъде член на семейството на свободните европейски народи, но член, от който зависи нещо, а не само „да ходиш и да получаваш заповеди, и да мърмориш след това. Нашите приятели и съюзници трябва да разберат, че нашите интереси са и техни интереси. Държавничеството във външната политика означава да получиш ресурсите, помощта и силата на своите съюзници в ЕС и в НАТО и да ги насочиш към отстояване на българския национален интерес“, заяви Трайков.

Според него в никакъв случай България не бива да допуска да бъде буфер. „България не е една малка страна в Югоизточна Европа. Ние сме част от най-богатия икономически съюз, и най-силният отбранителен съюз, само че е необходимо да имаме самочувствие и знание как да водим тези разговори“, категоричен бе кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България