Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Трайков отрече информацията, че е давал указания на хората, извършили сделката с ЕВН

Преди да стане министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков работеше като прокурист в ЕВН.

„Категорично не съм давал никакви указания на хората, извършили сделката при продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в „ЕВН България“, каза пред БНТ Трайчо Трайков. Той заяви, че никога не е съдил за клевета, но сега няма да остави нещата така.

Прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на повече от 20 милиона лева именно за тази сделка. Бившият финансист номер едно Симеон Дянков също ще получи призовка. Според държавното обвинение, Дянков е разпоредил средствата от приватизацията да отидат в бюджета, а не в Сребърния фонд, както е по закон.

Трайков отбеляза, че подозира поръчка срещу себе си.

„Целта не е търсене на истината и справедливостта след вчерашния разговор в прокуратурата. Половината от разговора на госпожата от прокуратурата беше свързан с хвърляне на обвиненията по неща, в които не съм и няма какда бъда обвинен. А другата половина, за които съм обвинен формално, но пак няма как да се намери логическа връзка и някаква връзка с моите правомощия и действия.

Прокуратурата действа не като държавна институция, а като „кафява медия“. А това вече е много голям проблем. Тя например говореше за някаква ощетяване на пенсионерите за това, че преди съм работил в ЕВН. Неща, за които дори те не виждат, след като са търсили три години, не виждат нещо, за което могат да ме обвинят. Неща, които не са в постановлението за привличане на обвиняем, тази госпожа си позволи да ги говори пред цялата държава, за да ме питат след това пенсионерите „наистина ли сте ощетили вие нашата пенсия?“

Това наистина са похвати от медии, които не са подписали Етичния кодекс, за които сме чували, че имат връзка с прокуратурата, без да сме съвсем сигурни. Това разбрах от вчерашния брифинг. Категорично не съм давал никакви указания на хората извършили сделката при продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в „ЕВН България“. Отговорност трябва да се търси от хората, които с подписа си са давали указания.

Именно защото предишният ми работодател беше ЕВН, аз в тази сделка положих допълнителни усилия да спазвам изключителна хигиена на контактите си. Умишлено гледах да не изказвам мнение по нея. Нещо, което по други приватизационни сделки, съм си позволявам, въпреки че и тогава това е било само мнение, тъй като сделките винаги се осъществяват от Агенцията за приватизации и следприватизационен контрол. А тук в този случай вече има намеса на допълнителни държавни институции, които контролират процеса – Комисията за финансов надзор, Българската фондова борса. Как си представяте, че ще давам указания на изпълнителния директор на агенцията, назначен от Министерски съвет.“, коментира Трайков пред БНТ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.