Трайчо Трайков: Номинацията ми е резултат от дълга и противоречива процедура

Трайчо Трайков

"Въпреки че много хора обясняват как президентската институция била представителна и маловажна, всъщност тя е от изключително важно значение за България. За радост или за притеснение, предстоят времена, в които ще трябва да се вземат исторически решения". Това каза пред БТВ кандидатът на Реформаторския блок (РБ) за президент Трайчо Трайков.

Той коментира още, че номинирането му е резултат от прозрачна процедура, че в политически и обществен план няма никакви отношения с Бойко Борисов, но и не поставя съдбата на страната на плоскост междуличностни отношения и че макар някои да го обвиняват, че е бил част от първия кабинет на Борисов, други намират това за предимство.

"Горд съм, че до номинирането ми се стигна след дълга, прозрачна, сложна, противоречива процедура, която, в крайна сметка, е признак на демократичност. В България има една или две партии, в които няма напрежение, няма номинации, а се чака решението на председателя", каза Трайков, като уточни, че говори за ДПС. "Чуха се всички гледни точки и хората, които са имали какво да кажат, са го казали в хода на тази процедура – свидетели станаха всички, независимо дали ги засяга, или не. Многократно се чу кой зад какво застава и мисля, че намираме обща платформа за ценностите, които защитаваме, не само с Гражданския съвет и с представителите на партиите от коалицията, но и на по-широката гражданска общност, чиято подкрепа ще поискам и се надявам да получа", каза Трайков.

Той коментира първоначалното отдръпване на СДС и настояването им кандидатът на РБ да е Гроздан Караджов: „Много уважавам Гроздан Караджов, но в крайна сметка комплекс от фактори повлия на избора и беше предпочетена моята кандидатура. В СДС специално, според тяхното вътрешно проучване, Гроздан е бил на първо място, аз веднага след него на второ, така че смятам, че е достатъчно ясно какво мислят симпатизантите на СДС за моята кандидатура“.

Посочвайки, че има разлика между това да се правят „предсказани и прогнози и да се погледне историята“, Трайков припомни, че на местните избори преди година листата на за общинския съвет на РБ, която той водеше, „направи безпрецедентен пробив в Столичния общински съвет – никога, от създаването на ГЕРБ досега, тези партии не са имали такова представителство и никога ГЕРБ не е бил без пълно мнозинство. В хода на тази кампания получих рекорден брой преференции, които никой друг в дясно не е получавал – не само в София, а и по избирателни райони“ каза Трайков.

За обвиненията, че е бил част от управлението, Трайков коменитра: „Някои хора го намират за предимство, тъй като са имали възможността да преценят качествата ми и зад какво стоя, какви каузи отстоявам и как реагирам в критични ситуации, а не само на приказки“.

Той категорично отрече да е имало договорки с някоя от партиите в РБ, за да бъде издигната неговата кандидатура. „Няма как да има такива условия, защото РБ и симпатизантите му са пъстра група, която в крайна сметка се обединява зад базови ценности и срещу тях никой не може да възрази, независимо от коя партия или гражданско съсловие произхожда. Не съм партиен член, никога не съм бил и нямам пръст в междупартийните истории. Аз съм гражданска номинация, всички са приели това, което казвам, и смятам в този мажоритарен избор да правя това, което намирам за редно. Никой не е казал, че това, което смятам, не е правилно и не е редно“, коментира Трайков.

На въпрос какви са отношенията му с Бойко Борисов той отговори: „Не поставям съдбата на страната на плоскост междуличностни отношения. С него нямаме конкретни отношения по никаква тема, освен такива, които не се отнасят до обществения и политическия живот. Чисто човешки мисля, че сме в нормални отношения“. По думите му е „крайно време политиката да се върне там, където се прави – в институциите. Институцията президент, въпреки, че много хора обясняват как била представителна и маловажна, всъщност е от изключително решаващо важно значение за България. За радост или за притеснение, предстоят времена, в които ще трябва да се вземат исторически решения“, каза Трайков.

Според него у нас е проблем, че когато има съмнение за нещо нередно, всеки го решава „от своята камбанария, вместо това да направят компетентните органи и съда“. Това е така, защото хората нямат доверие във върховенството на закона и в спазването на правовия ред. Хората смятат, че всичко се решава в тайни договорки, според това кой с кого е приятел и това ги обезкуражава. Те изпращат децата си в чужбина не защото не могат да им осигурят прехрана, а за житейска перспектива. Искам житейската перспектива на хората да бъде осигурена в България. Затова съм патриот. Да си патриот не означава да си в политически съюз, а да си родолюбец, каза Трайков.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика