Тракийската носия стана част от почетната президентска стража в Гърция

Носията включва черни потури, бяла риза, черен елек и червен пояс с бели вертикални линии. Главата е покрита със специален шал, а носията включва традиционна антерия. Включва и необhодимото снаряжение, което представлява автентичен тракийски нож

От 17 декември 2019 г. традиционната тракийска носия става неотменна част от облеклото на почетната Президентска стража в Гърция.

Традиционната мъжка народна носия от Тракия бе включена в гардероба на Президентската стража, като първото й официално представяне ще бъде пред паметника на Незнайния воин по време на честването на 100-та годишнина от освобождението и включването на региона в състава на Гърция през м. май 2020 година.

На церемония в Атина, на която присъстваше Прокопис Павлопулос, президент на Република Гърция, местната униформа беше представена от членове на елитния гръцки отряд заедно с други традиционни костюми.

„Това е важен момент както за президентската гвардия, така и за Тракия“, отбеляза Президента в изявлението си по време на събитието.

„Днес ние даваме на Тракия това, което заслужава. Правим го в контекста на емблематична годишнина: 100 години от освобождението и интеграцията на Тракия в нашата нация “, добави още той.

Коментари

Задължително поле