"Транснефт" откри взривни устройства край нефтопровода "Дружба" в района на Брянск

"Транснефт" откри взривни устройства снощи и тази сутрин в нефтената помпена станция "Новозибков" на нефтопровода "Дружба" в Брянска област, но станцията не е повредена, текат следствени действия. Това каза официалният представител на компанията Игор Демин, съобщават руски медии.

ПС "Новозбиково" на нефтопровода "Дружба" в Брянска област не изпомпва петрол, целта на атаката е била да се убият хора.

„Наистина, на територията на нефтената помпена станция "Новозибков" вчера вечерта и тази сутрин бяха открити взривни устройства в унищожени пластмасови кутии с поразяваща бойна глава под формата на стоманени топки. Предполага се, че унищожаването на кутиите е станало след удар в земята при падане от дронове. А днес по обяд беше забелязано как от дрон беше изхвърлено още едно взривно устройство, вероятно подобно на предишните две", коментира още Демин.

"Естеството на бойната глава - метални топки - предполага, че организаторите на диверсията не са имали намерение да унищожат съоръжението, а да убият хора от цивилния персонал, обслужващ нефтопроводната станция "Дружба". Следствените действия са в ход, ПС "Новозибков" не е повредена", добави Демин.

От началото на февруари тази година вече няколко пъти се появи информация за обстрел на нефтопровода "Дружба" и неговата инфраструктура от въоръжените сили на Украйна. По-конкретно, на 1 февруари Демин каза за опит за обстрел на Новозибковската петролна помпена станция (НПС) в Брянска област вечерта на 31 януари. Няма пострадали при попадение на снаряд на територията на гарата, петролопроводът "Дружба" продължи да работи нормално. По-късно, на 3 февруари, Mash отново съобщи, че въоръжените сили уж са атакували инфраструктурата на петролопровода, но „Транснефт” каза, че няма информация за атаките, „Дружба” отново работи нормално.

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов заяви, че Русия може да предприеме допълнителни мерки за укрепване на сигурността на граничните горивни и енергийни съоръжения, за да елиминира самата възможност за обстрел от Украйна.

Нефтопроводът "Дружба" осигурява доставки на петрол за беларуските рафинерии и транзита му към Европа. Газопроводът произхожда от Самарска област, минава през Брянск и след това се разклонява на два участъка: северен и южен, минава през Беларус, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Унгария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия