Трансплантираха черен дроб от търновския донор на 28-годишно момче

Успешна бъбречна трансплантация бе извършена тази нощ в УМБАЛ "Александровска". Донорът е 67-годишен мъж от област Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт, в следствие на исхемичен мозъчен инсулт.

В единия от бъбреците са установени патологогични изменения, което го прави негоден за трансплантация. Реципиент на другия бъбрек е И. М. на 62 години от Стара Загора, който е на хемодиализно лечение от 12 години.

Екипът на УМБАЛ «Александровска» изказва искрени съболезнования на близките на донора и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

От началото на годината в УМБАЛ «Александровска» са направени 19 трансплантации – 4 от жив и 15 от трупен донор.

Във ВМА присадиха черен дроб от 67-годишен мъж на младо момче на 28 години. Трансплантацията извърши екипът на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Операцията е продължила 6 часа, а рецепиентът е в добро състояние и е в реанимация. Той е бил с крайна фаза на чернодробна цироза.

Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която беше спасен човешки живот. „Благодарим и на колегите от великотърновската болница за добрата колаборация и организация днес”, коментира проф. Никола Владов. Той изказа и специални благодарности и към екипите на Военновъздушните сили за бързите действия и висок професионализъм, който демонстрират във всяка една донорска ситуация и които и този път докараха органа бързо с военния самолет „Спартан“.

За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Юбилейната годишнина от първата трансплантация в болницата бе отбелязана през месец май, като от тогава до момента медицинските екипи са трансплантирали трима пациенти. За цялата година общо спасените след присаждане на черен дроб са 7 пациенти. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, системните действия и усилия през годините за развитие на трансплантологията във Военномедицинска академия.

Това е 15-та донорска ситуация за 2017 г., а в листата на чакащи има над 1100 българи. Най-много от тях – 994 се нуждаят от присаждане на бъбрек, 47 чакат за черен дроб, 32-ма – за сърце. 12 души имат нужда от нов бял дроб, а 11 – от панкреас, но такива трансплантации в България все още не се извършват.

Световен лидер по трансплантации е Испания, където през миналата година са извършени 4818 присаждания на органи. За сравнение у нас през 2016 г. са направени едва 57 трансплантации, като трупните донори са били 17, а живите – 11.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве