Транспортен бос ловувал незаконно в Поповско

Снимка: Архив

Иззети са оръжия и месото от дивеча

Крупен бизнесмен от Шумен е обвинен в бракониерски лов на територията на ловното стопанство „Черни Лом” в Попово. 41-годишният Златко Ил., който имал транспортен бизнес с международни превози, е бил задържан в петък, след като през нощта джип на фирмата му бил засечен в района на бракониерския лов.

От Апелативна прокуратура във Варна съобщиха, че бизнесменът е обвинен в отстрел на благороден елен и кошута. Около 23 часа в четвъртък охранители, които пазят дивеча след серията ужасяващи разстрели на елени в района, чули изстрели между селата Люблен и Садина. Там видели и шуменски джип „Тойота”, който обаче успял да им се изплъзне.

Колата се водела на фирмата на транспортната фирма от Шумен. Намерили я минути преди работници да я вкарат в автомивка и да бъдат заличени следите от нощния лов.

При огледа от автомобила били иззети 7 кутии ловни патрони и други доказателства за извършеното престъпление, уточняват от прокуратурата. Извършено било претърсване в луксозната къща на бизнесмена. Оттам пък били иззети 3 ловни карабини, боеприпаси и части от убития едър дивеч. Месото било в два големи съда.

Пред разследващите Златко Ил. направил пълни самопризнания и обещал да възстанови щетите от бракониерския лов.

Районната прокуратура в Попово му наложила мярка за неотклонение „Подписка“.

Неофициално се коментира, че мъжът не е бил сам, но поел цялата отговорност. Това навеждало на мисълта, че може да прикрива неслучайни лица, които не бивало до влизат в полезрението на обвинението. Доказателства за това обаче липсвали и вероятно случаят щял да остане с един обвиняем.

Бракониерският лов се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с глоба от 100 до 300 лева, както и с лишаване от права за ловуване, припомнят още от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България