Трансферът, който вълнува

Трансферът на Александър Лаказет в "Арсенал" вълнува. Привличането на нападателя повиши адреналина на феновете, които в последните години нямат много поводи за радост. Именно заради това към Арсен Венгер, мениджъра на тима, има постоянно критики от трибуните.

"Дъртакът пести пари за пенсия", "Не е агресивен на пазара", "Политиката му не е шампионска" и "Вече е изкуфял" са най-честите обвинения, които отправят привържениците към Венгер. Спецът като че ли си взе поука и през настоящия трансферен прозорец направи нещо, което запалянковците искат да виждат често. А именно - сделки, които вълнуват. Привличането на Лаказет е точно такава. Причините са няколко.

Ранна сделка

Арсен Венгер изглежда е научил урока си от миналия сезон, когато "Арсенал" бе печално неподготвен за старта на Висшата лига. Отборът започна в първия мач без централен нападател, както и с неопитна двойка в защита Роб Холдинг и Калъм Чеймбърс. В последствие бяха привлечени Шкодран Мустафи и Лукас Перес. Сезонът беше вече започнал, а за един нов играч е от важно значение да има време за адаптация поне с хората в съблекалнята.

Тази година "Арсенал" действа бързо. Подписа с Лаказет, но и с левия бранител Сеад Коласинац. Двама играчи, които могат да вдигнат класата на отбора. Въпреки че най-апетитните имена на пазара в момента са Алваро Мората, Ромелу Лукаку и Килиан Мбапе, Венгер не се изкуши да чака. Мениджърът реши да играе на сигурно и го направи по отличен начин.

Това вече е сделка

Трансферът на Лаказет е топ сделка. Все пак "Арсенал" счупи и рекорда си за най-скъпа покупка. Нападателят бе привлечен от "Лион" за 50 млн. евро. В тази сума не са включени останалите бонуси и клаузи в договора между двете страни, които могат да повишат цената на играча.

През 2013 г. "Арсенал" взе Месут Йозил от "Реал" за 5 млн. евро по-малко.

Лаказет се е доказал

Най-важното за феновете на "артилеристите" е, че Венгер купи играч, който се е доказал. Качествата на Лаказет са добре известни на всички, защото той не е блестял само в един сезон. И докато цял свят се бие за Мбапе, който играе силно от февруари, то 26-годишният вече бивш играч на "Лион" е марков голаджия. За последните 4 години Лаказет има на сметката си 183 мача и 113 гола. Общо в кариерата си на клубно ниво нападателят може да се похвали с 275 срещи и 129 попадения.

Правилният момент

Нападателят е на чудесна възраст за следваща стъпка в кариерата. Лаказет е на 26 години и до този момент е играл само за "Лион". Футболистът дебютира за тима през сезон 2009/2010 и въпреки бързината, с която влезе под светлините на прожекторите, така и не бързаше за трансфер. Една от главните цели, които си беше поставил е да вкара 100 гола за отбора, изградил го като футболист. Въпреки офертите през годините от страна на редица европейски грандове, неговата лоялност беше впечатляваща. Сега Лаказет е завършен футболист, който се нуждаеше от ново предизвикателство. Нападателят напусна отбора на сърцето си като голмайстор номер 4 в историята му.

Ударно трио

Играчи като Месут Йозил и Алексис Санчес могат да бъдат задържани в „Арсенал“ с... играчи като Лаказет. Няма футболист в света, който не желае да печели купи. Йозил и Санчес са такива и се интересуват от трансферната политика на своя клуб. Привличането на френския нападател ще усмири бунтуващите се през последните месеци асове на "Арсенал". Двамата искаха трансфер, но до такъв може и да не се стигне. Лаказет ще си пасне чудесно в атака с двамата. Йозил ще помага от задна позиция със своите брилянтни пасове зад гърба на защитата, докато Санчес освобождава пространства на рекордната покупка.

Краят на Жиру

Един французин ще сложи край на кариерата на друг в "Арсенал". Оливие Жиру не е нападател за "Арсенал". Той така и не направи еволюционна стъпка на "Емиратс". Всички очакваха от тарана една улегналост и опит пред гола, но "Арсенал" бе далеч по-ефективен, когато французинът е извън терена. Нападателят има 226 срещи и 98 гола за "Арсенал", което не е малко. Всички фенове на "топчиите", а и самият Жиру, са наясно, че това няма да е достатъчно за вариант номер едно на атаката при наличието на Лаказет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят