Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Трафикът на хора генерира по 20-25 млн. долара годишно

По данни на Европол пазарът от трафик на хора генерира по 20-25 милиона долара годишно. Това обяви в четвъртък във Велико Търново секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) Камелия Димитрова.

Тя информира, че 3/4-ти от пострадалите от трафик са жени. Като основна форма се явява трафикът с цел сексуална експлоатация. През 2016 г са образувани 329 досъдебни производства у нас. 229 от случаите на трафик са с цел сексуално насилие, а по 209 от тях потърпевшите са жени. 26 пък са пострадалите от трудова експлоатация, която е свързана най-вече със сезонната миграция. Болшинството от жертвите са мъже. Не са малко и случаите с пострадали лица, които са с ментални и физически увреждания, роми, както и деца.

Зачестяват и казусите свързани с принудително встъпване в брак и на трафик за вземане на органи. Прилагат се нови методи за привличане и контрол върху жертвите. В НКБТХ през 2016 г са постъпили общо 136 сигнала за трафик на хора със 136 жертви.

„Проблемът с този вид престъпление все още се неглижира в обществото. Европа обаче е изправена пред нови предизвикателства и тези случаи зачестяват. Наблягаме на превенцията. Във Варна и Бургас функционират два приюта за настаняване на хора станали жертва на трафик и експлоатация”, подчерта Камелия Димитрова.

Данните бяха изнесени по време на организирана във Велико Търново от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) съвместно с Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) ежегодна национална работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

В събитието взеха участие председателите и секретарите на деветте Местни комисии за борба с трафика на хора от градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе и Сливен, както и членове на Местните комисии, представляващи различните институции и организации, които работят по проблема на местно ниво. На форума присъстваха също представители на администрацията на НКБТХ, както и на приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора в градовете Бургас и Варна.

„Провеждаме тази среща, защото е важен обменът на опит и добри практики в преследването и наказанието на извършителите и закрилата на пострадалите от трафик на хора. Налага се да се отчитат регионалните специфики, тъй като формите на трафик са характерни за различните райони на страната”, коментира Камелия Димитрова.

Своя опит споделиха членовете на МКБТХ, които представляват правоохранителните и правоприлагащите органи, както и представителите на приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора. Обсъдена бе координацията и работата по Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на местно ниво, който беше официално приет от правителството през изминалата година. Участниците в срещата разгледаха и други основни, стратегически документи като Националната стратегия за борба с трафика на хора и оперативната програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2017 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.