на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Тревожните или взискателни майки имат по-често боледуващи деца

Венета Стефанова, психолог към Център за родители „Happy mums“, Велико Търново

За по-лесната адаптация към детската градина е важно родителят да показва спокойствие и увереност

– Как родителите могат да улеснят адаптацията на децата в ясли и градини?

– Понякога периодът на адаптация се оказва изпитание за цялото семейство. Най-лесно той протича, ако детето е било правилно подготвено поне месец преди това, като му се разказва къде ще отиде, какво ще се случва там, с кого ще се среща, с какви интересни играчки ще играе. Важно е този разказ да е така интересен, забавен и вълшебен, че да предизвика любопитството на малкото. Можем да му разкажем например една красива приказка за идването на Дядо Коледа в детската градина и то да живее с очакването за най-желания подарък. После за хубавите празници за рожден ден с другите деца, за Великден и т.н. Много е важно да създадем красива представа на децата си за света и това, което ги очаква да изживеят. Така или иначе всяко от тях ще има своите трудни и обезсърчаващи моменти, но тогава ще се появяват на помощ разбиращите и подкрепящи родители, любимата плюшена играчка, невидимите ангелчета или помощниците на Дядо Коледа. Бъдете креативни в подкрепата си в по-трудните моменти.

За да стане привлекателна яслата и градината, учителките и помощният персонал също имат не малка роля. Затова ако е възможно, запознайте предварително малкото с учителките в групата. Много е важно самите родители да съумеят да се доверят на хората, които ще се грижат за децата им. Да имат един добър диалог с тях. За да се изгради положителна представа у детето за детската градина, не трябва да коментираме поведението и думите на неговите учителки пред него.

– Колко дълго може да продължи периодът на адаптация и защо при някои деца това се случва по-трудно и по-бавно?

– При всяко дете е различно, но по-бързо и безболезнено се адаптират тези, чиито майки са спокойни и уверени, а не тревожни, притеснителни. Това е много важно да се знае. За децата е трудно да преживеят отделянето, социализацията чрез „излизането“ от сигурното пространство при мама и татко. Налага им се също да заявят и утвърдят себе си сред други деца, да се научат да се свързват с околните. И ако едно дете е по-своенравно, налагащо се, изискващо непрекъснато внимание, то със сигурност ще иска да си осигури майчино присъствие още и още.

Децата, които са по-чувствителни и страхливи, по-често боледуват и съответно по-често отсъстват. Майките обикновено споделят, че детето им е ходило една седмица в яслата, но на втората вече е с хрема и кашлица. Това не е изненадващо. Боледуват заради високата степен на стрес и тревожност в тези първи дни, а не защото е имало вируси. Вируси има навсякъде около нас, но се заразяваме, когато нивото ни на защита е паднало. Тревожните и притеснени майки, трудно доверяващите се, прекалено изискващите имат по-често боледуващи деца.

Понякога малките започват и да преиграват, знаейки че тяхната кашлица ще провокира оставане вкъщи. Какво може да се направи в тези случаи? Разбира се, винаги е добре да вземете мерки за укрепване на имунитета на детето, още преди тръгване на ясла или градина. Много подходяща за целта е имунната комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз: сол 3, №6 и №7, по 3 таблетки от всяка поне за един месец. Сол №3 осигурява достатъчно енергия на организма да се справя по-бързо и ефективно с атаките на вирусите и микробите. Сол №6 укрепва защитните функции на кожата и лигавиците и подпомага прочистващите процеси в тялото, а сол №7 действа успокояващо – тя е особено полезна в периоди на стрес. Чай от страшниче също може да се даде при всякакви състояния на стрес. И Баховите капки са друга добра алтернатива за справяне с адаптацията към новите условия. Есенцията от червен конски кестен например подпомага естествения процес на отделянето на детето от майката, намалявайки тяхната тревожност един към друг.

– Как да се разделят родителите сутрин с малкото? И как да направят общуването си с него истински пълноценно във времето след края на работния ден.

– В първите дни раздялата е най-трудна. Добре е родителят да се държи спокойно, уверено, да е готов да подходи разумно към ситуацията. Да обясни на детето, че днес то ще се забавлява с другите деца, ще им покаже своята играчка и респективно те също ще покажат интересни играчки, че ще има много игри на детската площадка и т.н. Че мама го оставя тук, за да си играе с другите, защото вече е много голямо дете, а големите ходят в ясла или градина, по-късно отиват в училище. Нека да чуе, че мама и татко много го обичат и винаги ще са до него да му помагат. Детето трябва да е сигурно, че все още има любовта на родителите си, да не се чувства изоставено, защото не го обичат и приемат. Много е важен тонът, с който се говори на малкото. Понякога то няма да възприеме цялата информация, особено ако е притеснено, ядосано, но ще възприеме тона, с който му говорите. Когато искате едно дете да ви чуе, му говорете тихо, очи в очи и нека да е сгушено в скута ви. Да не забравяме, че ние „превеждаме“ децата през света. Те го опознават през нашия поглед, през нашите разкази, през нашите представи за живота. Така че най-добре е след градината да говорите дълго с детето – какво е правило, с кого най-много е играло, с кое дете му е трудно да се разбира, какво са правили с госпожата, на какви игри са играли. Разходете се заедно, поиграйте с любимите играчки и, разбира се, не забравяйте четенето на приказки. В тази възраст е хубаво те да бъдат кратки, с кратки и ясни изречения, с много илюстрации.

– Детето усеща ли емоционалното състояние на майката, дори и ако тя не изрича гласно опасенията и страховете си?

– Не е случайно това, което народът ни е казал: „Майката носи 9 месеца под сърце, 3 години на ръце и цял живот в сърце“. В пренаталната психология душата на детето опознава майчината, научава се през нейните усещания да разпознава миризми, звуци, докосвания, картини, говор. Бебето в утробата чува, казва Мирам Сежер в книгата си „Думи, за да се родиш“. Все повече родители осъзнават, че ние не сме само тяло, но и душа и дух и има нещо много силно и велико наречено майчин инстинкт, който се събужда у бременната и се развива у майката. Тази връзка става изключително силна през кърмаческия период, детето и майката се привързват чрез една невидима връв, която постепенно намалява след третата година, за да може малкото да се научи да се свързва с другите.

Затова адаптирането в яслата и градината изключително много зависи от мислите и емоциите на майката. Важен е погледът, усмивката, докосването, тонът, с който ще направите едно изказване и то да стигне до душата на детето. Ако майката има нужда от подкрепа, нека да сподели страховете си и притесненията си с най-близките си. Ако сутрин й е трудна раздялата, нека бащата да води детето на градина. Мъжете преживяват този процес по по-различен начин от нас – майките.

– В кои случаи е важно да потърсим допълнителна помощ от специалист?

– Ако детето плаче повече от месец, отказва да се храни, стане мълчаливо, трудно заспива и спи неспокойно, напишква се, отказва да общува с други деца, гризе си ноктите е добре да поговорите с психолог или психотерапевт. Възможно е то да преживява трудно адаптацията, а семейството няма ресурс да се справи или не знае как да помогне.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.