Защо 12-годишна ученичка пребива майка си

Тревожните разстройства напоследък вземат връх и все повече хора търсят психологична помощ. Доскоро на първо място са били депресиите, но в момента водещ е целият спектър от хипохондрии, панически атаки, обсесивно-компулсивни разстройства. Това споделя психологът от Велико Търново Кристина Дешкова.

“Напрегнатото ни битие и многобройните житейски предизвикателства не може да не се отразят и на психиката на човек. Впечатление обаче прави, че се променя и културата на потребление. Хората все повече разбират ролята на психолога и търсят специализирана помощ. Преди това нуждаещите се прибягваха до услугите на религиозни ритуали, врачки, лекари”, обяснява Кристина Дешкова.

Тя допълва, че семейното консултиране става все по-популярно. Класика е първо жената да потърси специалист, а след това води и съпруга си.

“Това поведение показва зрялост, споделяне и признаване: “Помощ! Помогнете! Имаме проблем!” В Центъра за психологично консултиране “Алма” във Велико Търново посещенията са доброволни. Работим с мотивирани хора, които по този начин си помагат и сами. Поддържаме връзка с психиатър и когато се налага, осигуряваме консултации с него, защото една патология без медикаменти не може да се оправи. Основните ни клиенти са предимно млади хора на възраст 30-35 години, но идват и нуждаещи се в пенсионна възраст. Съдействие търсят ученици, дори и без да са споделили с родителите си, че смятат да се консултират със специалист. Усилено работим и с деца”, обяснява Кристина Дешкова.

Тя разкрива, че често родителите не могат да се справят сами с агресивното поведение на синовете и дъщерите си и искат намесата на психолог. Все по-често притеснени родители искат помощ за децата си, които си правят неприлични снимки и дори ги публикуват в интернет. Ученичка на 12 години сама потърсила психологична помощ, като споделила, че на моменти изпада в дива ярост и пребива майка си. “Помогнете ми! Не знам какво ми става. Страхувам се, че ще я убия!”, проплакало пред специалистите момичето.

“Много младежи посягат към наркотици, а леката дрога отключва шизофрения. Не са рядкост биполярните афективни разстройства, при които има редуване на мания и депресия. Много често тези състояния се отключват при младежи след бригади в чужбина. Това са млади, интелигентни и образовани хора, които след смяна на средата заради психическото и физическото натоварване получават подобни психични разстройства. Много често депресия може да се породи у човек и от трагична новина по телевизията”, споделя Кристина Дешкова.

Психоложката е категорична, че се наблюдава тенденция на увеличаване на случаите на тревожни разстройства. Тези хора се ограничават, затварят се, не общуват и дори не смеят да излязат извън дома си. “Задържането на мисли например, нежеланието, неспособността или неумението да изкажеш чувствата си на глас може да доведе до болки в гърлото. Трупането на гняв пък води до язва на стомаха”, подчертава Кристина Дешкова.

Богатият й опит на психолог я е сблъскал с разнообразни казуси. Работила е с жена, която била нападната в подлез и пребита. Когато я подложили на скенер заради ударите в главата, лекарите открили, че тя има туморно образувание в мозъка. Оперирали я и сега е жива и здрава. “Ако не е бил побоят, нямало да се разбере за тумора и лекарите да я избавят от него. Така и лошото, което понякога се случва на човек, може да се окаже, че е за добро”, коментира Дешкова.

Сред най-фрапиращите случаи в практиката й е дете на 3 години и половина, което не можело да говори, а издавало единствено нечленоразделни звуци. След 6-месечна терапия малчуганът вече има речников запас от 150-200 думи и дори ги свързва в изречения.

“Понякога в кризисна ситуация е достатъчна дори и една консултация и човек да излезе от “черната дупка”. Не е нужно много време, за да се почувства добре, стабилен и в душевен мир. Има школи, които стигат и до крайности, като например са склонни да твърдят, че щом човек е загинал в катастрофа, това означава, че е пожелал собствената си смърт”, казва Кристина Дешкова.

Хипнозата и хипнотерапията са хит

В момента интерес представляват хипнозата и хипнотерапията, които в кратки срокове повлияват и тушират тревожните състояния, зависимости, тикове, логопедични проблеми, обяснява Кристина Дешкова.

Психоложката обаче подчертава, че когнитивно-поведенческият метод е най-ефикасният, нов, съвременен и краткосрочен способ за справяне с различни психични проблеми. Само след 10, 12 или 15 срещи със специалист се постигат и конкретни резултати. Кристина Дешкова уточнява, че психологът не е магьосник, той задава пътя и щом човекът насреща има доверие, желание и положи нужните усилия, получава и добри резултати от терапията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве