Първа лига на второ място в Европа по треньорски смени

Рестартът на българския футбол бе даден това лято, когато група холандски специалисти създадоха нов формат за вътрешното ни първенство. Тогава те изготвиха система, подобна на тази в Белгия, за да бъде шампионатът по-интересен. Елитът пък бе попълнен от ЦСКА, „Нефтохимик“, „Локомотив“ (Горна Оряховица) и „Верея“, за да може Първа лига да придобие завършен вид.

Факт е, че старата „А“ група си има ново име, но сценарият си остава същият, а проблемите - до болка познати. Съществена промяна няма. От началото на сезона в Първа лига изминаха 10 кръга и в тях 7 треньори загубиха работата си по различни причини. Точно половината клубове в първенството вече са рестартирали проектите си.

Първи бе Христо Янев. Младият наставник си тръгна от „Българска армия“ още след ІV кръг, въпреки че през май спечели Купата на България с ЦСКА директно от „В“ група. Именно той е и единственият треньор от„черния списък“, успял да си намери работа, при това пак в елита. Янев зае мястото на Димчо Ненов в „Нефтохимик“, след като „зелените“ тръгнаха "на задна" от самия старт. За разлика от армейците „шейховете“ прибегнаха до рокада „чак“ в VІІ кръг след загубата от „Монтана“ с 0:2.

ЦСКА все още очаква да бере плодовете от работата на румънеца Едуард Йорданеску. Отборът още няма победа на чужд терен. А българската футболна джунгла не е понесла на много чужденци - от Рюдигер Абрамчик, през Луиджи Симеони, Ицках Шум, Славиша Йоканович, Йоан Андоне и още, и още.

Треньорското цунами помете още много - Стевица Кузмановски от „Монтана“, Ангел Червенков от „Локомотив“ (ГО), Николай Костов от „Ботев“ (Пд), Александър Димитров от „Берое“. В това число дори не включваме Николай Митов, който успя да даде само една пресконференция на „Колежа“, преди да бъде изгонен от феновете.

Само в последния кръг двама хвърлиха кърпата. Александър Димитров напусна "Берое" след 3:4 от "Ботев", а Илиан Илиев каза "Баста" след 1:2 при гостуването на "Локомотив" (ГО)... на "Лаута". Легендарният бивш футболист на „Левски“ опита това още след загубата от „Славия“ с 2:5, но тогава президентът Христо Крушарски и феновете застанаха зад него и пожелаха да остане.

"Берое" е на път да направи звезден треньорски трансфер. Говори се, че пред договор е Любослав Пенев, който стана шампион с "Литекс", води ЦСКА и националния отбор, а за три седмици и "Ботев".

Чисто статистически половината треньори вече са сменени, а първенството дори не е преполовено. "Дръвникът" няма да стои дълго време празен. Традицията показва, че и най-успешните не са сигурни. В началото на сезона дори на "Герена" не залагаха, че Люпко Петрович ще издържи повече от 3-4 кръга. Сърбинът бе пред смяна още преди двубоя с „Лудогорец“, но тогава „сините“ спечелиха драматично с 1:0. Петрович обаче стегна редиците и зареди серия победи. Думата "спокоен" кога е била актуална в "Левски"? За мястото на Люпко вече циркулират имената на Велислав Вуцов, Ясен Петров и Станимир Стоилов.

Традиционен Цар на рокадите този път държи на руското. "Славия" имаше основания да се раздели с Александър Тарханов, но президентът Венцислав Стефанов засега е твърдо зад треньора. Непоклатим изглежда Георги Дерменджиев, който трупа слава с "Лудогорец" в Шампионската лига. В подобна позиция е Георги Иванов в "Черно море" и сравняваният с "Лестър" новак "Дунав", воден от Веселин Великов. В "Пирин" Стефан Генов засега поне е с добри позиции.

Българският футбол е в блатото на посредствеността, а как е при големите? В бундеслигата паднаха три треньорски глави („Вердер“, „Хамбург“ и „Волфсбург“), същият брой е в Примера дивисион и Серия А. По традиция на Апенините винаги е интересно от тази гледна точка, но до момента дори там е спокойно. Само „Палермо“, „Удинезе“ и „Интер“ смениха треньорите си, като в миланския гранд Роберто Манчини получи заповедта още преди старта на сезона. Във Висшата лига промяната е една („Суонси“), а във Франция и Холандия въобще няма такива.В действителност България се нарежда на второ място в цяла Европа по най-много треньорски рокади през настоящата кампания на първенства, които се играят в цикъл есен - пролет. Единствено в Босна и Херцеговина е по-несигурно за треньорите. Там промените са цели 8, но след 12 кръга и при 12 отбора в шампионата.

В чешкия елит също има 7 промени, но една от тях е тази на Карел Яролим от „Млада Болеслав“, напуснал клуба по взаимно съгласие, за да поеме националния отбор.

Зад нас вече са всички останали. Поглеждайки своеобразното класиране по този показател, спокойно можем да си направим сметка защо сме на дъното в редица други далеч по-престижни класирания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ