Треньорът: Полша има страхотен отбор, а не само волейболисти

В „Пала Алпитур“ вицепрезидентът на родната централа Любо Ганев връчи на Матю Андерсън (САЩ) приза за най-добрия играч на своя някогашен пост – диагонал на разпределителя. Снимки FIVB

„Другите треньори имат страхотни волейболисти, аз имам страхотен отбор, който може да изиграе най-добрия мач на финала – заяви Витал Хейнен, белгийският наставник на световния шампион Полша. - Сплотеността бе ключът за нашия триумф в това първенство. Фактът, че бяхме честни един с друг и си казахме „това и това са проблемите“. Имаше големи трудности, загуби, но преодоляхме всичко заедно, като колективът бе в основата.“

На финала „Дружина полска“ разгроми олимпийския шампион Бразилия с 3:0 (26, 20, 23) в Торино, с което защити трофея си от 2014-а и спечели общо трета титла в своята история. Голяма заслуга в тази битка имаше Бартош Курек, забил 24 точки и обявен за най-полезен играч на първенството. Шампионите си тръгнаха и с чек за $200 000.

Още преди старта на турнира експертите не слагаха поляците сред призьорите, отреждайки им 6-7 място. Дори след като тимът проби до полуфиналите никой не вярваше, че може да победи мощния състав на САЩ, който взе бронз.

Амбициозният 49-годишен наставник на „дружина полска“ обяви самоуверено след финала, че отборът само е загатнал големия си потенциал. А крайната цел си остава медал от олимпиадата Токио 2020.

България бе съорганизатор на първенството, на което остана на девето място. Решителната битка в препълнената зала „Пала Алпитур“ изгледа и спортният министър Красен Кралев, който награди топблокировача Пьотр Новаковский.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт