Кола се запали при задвижване

Бразилецът Маркиньос, бивш национал на България, ексклузивно пред „Труд“: ЦСКА върви нагоре

Спипаха трима столичани в момент на предлагане на дрога

Със сензорна система ще ловят изстрели на бракониери в НП “Пирин“

Арестуваха две българки в Милано заради обир на студентка

60-годишна жена се хвърли от скала

Подобрява се състоянието на момичето, блъснато от джип на столичен булевард

От МВР не потвърждават информацията за пътен инцидент на спирка в София

Няма опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната на гражданите

Роудстър за 1,7 млн. евро без покрив и челно стъкло McLaren Elva ускорява до 200 км/ч за по-малко от 7 секунди

МВР с масови проверки по пътищата заради катастрофите в последните дни

Пророк Йоло “Библия на българите и човечеството” влезе в сакралната книжнина

Ново земетресение с магнитуд от 4,5 в Албания

Броят на жертвите от изригването на вулкана в Нова Зеландия достигна 16 души

Третата световна война започва през 2050 година Защо прогнозите на Джордж Фридман може и да се сбъднат

Джордж Фридман редовно напомня без намек за ирония и със студена увереност: в сферата на геополитиката и прогнозирането трябва да можеш да поставиш всичко в ясни времеви граници. Няколко месеца преди излизането на неговата книга „Следващите 100 години: прогнозите за XXI век“ през декември 2009 г. банката „Лемън Брадърс“ обяви фалит, слагайки началото на криза, която разтърси основите на цялата световна финансова система.

Месеци след тази публикация американската икономика все още се държеше, а книгата на основателя на „Стратфор“ се оказа на пето място в списъка с бестселъри на „Ню Йорк таймс“. САЩ преживяха най-тежката финансова криза, която прерасна в рецесия, но съвсем не достигна до същото ниво като по време на великата рецесия през 30-те години. Освен това според политолога тази рецесия съвсем не стана по-лоша с края на Втората световна война. В най-добрия случай тя отново показа, че Америка е център на тежестта в световната система: ако тя преживява криза, под заплаха се оказва целият свят. При това кризата се развихри къде по-свирепо извън САЩ, отколкото на тяхна територия.

Неговите прогнози в книгата „Следващите 100 години: прогнози за XXI век“ се оказаха достатъчно смели. Те се базират на ясно определения от автора хоризонт: един век. Този хоризонт му позволява да избегне отговорност за своите пророчества. Политологът заявява, че развиващите се държави начело с Русия и Китай ги очаква скорошен упадък. Освен това той предрича към 2050 г. трета световна война между два блока. Първият ще бъде сформиран от САЩ, Полша (тя ще стане лидер на Централна Европа), Великобритания, Индия и Китай. Вторият ще бъде под формата на алианс между Турция и Япония. Начало на конфликта ще даде координирана атака на турци и японци. Те ще се стремят не към окупация или унищожаване на САЩ, а към споразумение, което би им гарантирало сфери на влияние: северозападния тихоокеански регион за Япония и Близкия изток за Турция. В по-далечна перспектива (някъде около 2080 г.) Джордж Фридман си представя конфликт между САЩ и Мексико.

Към 2080 г. тази страна ще стане мощна икономика с голяма диаспора в САЩ. Тя може да се превърне в заплаха за националните интереси на Америка. Което ще доведе със себе си конфронтация между двете страни.

Джордж Фридман смята, че неговият подход се основава на здравия разум: „При прогнозирането е много важно да се отделят очевидните неща. Нашият свят работи, опирайки се не на тайни, а на добре познати неща. Да разберем тези неща на нас ни пречи само инертността. Много е трудно да се повярва, че съществуващите днес значими институции някога няма да ги има, или че светът го очакват радикални промени. Каквото и да се говори, но радикални промени се случват на всеки 20 години.“ Казано по друг начин необходимо е внимателно да се следи каква може да бъде следващата промяна. Той припомня, че през 1900 г. европейските държави доминираха в света, а през 1920 г., след Първата световна война, бяха в руини. „Всички смятаха, че с Германия е свършено, но 20 г. по-късно тя окупира Франция и стана първата континентална държава“, смята той.

„След падането на Берлинската стена геополитиката свърши, не би трябвало да има войни“. Но се случи 11 септември. „Какво ни се струва очевидно след 20 г.?“, продължава той. „В книгата си пиша за неизбежността от подем на национализма в Европа. Тогава бяхме в 2009 г. и подобно нещо изглеждаше просто немислимо, доколкото Европейският съюз се основава на омаловажаване на границите, на идеята за противодействие на национализма. Днес не виждам нищо, което да би могло да спре упадъка на Евросъюза“.
Що се отнася до краткосрочните прогнози (до 2020 г.), Джордж Фридман е недоволен само от това, че е пресметнал, че упадъкът на Русия и Китай ще започне по-късно. Стоящият пред Китай проблем е в пренасянето на богатствата от крайбрежните региони във вътрешността на страната. А това е непосилна задача. Някога демонстриращата небивало високи показатели на растеж китайска икономика се забавя до обичайното ниво, както в миналото японската. В страната има един милиард бедни. Според политолога на Китай му пречи неговата география: той напомня остров, който е ограден не от вода, а от диви племена. Те го изолират от останалия свят и ограничават хегемонията му в Югоизточна Азия. Русия пък живее основно за сметка на износа на въглеводородни горива. След като цените им паднаха и продължават да падат, руската държава я очаква само спад.

Така или иначе, но Фридман си признава за сериозна грешка: той не успя да предвиди изостряне на близкоизточните конфликти. В същото време той все още не вижда особено сериозна заплаха от страна на исляма, както за Запада, така и за арабските страни: „Проблемът с исляма е в това, че той е разделен на религиозни и етнически групи. Целта на „Ислямска държава“ (ИД) е в това да бъде възстановен халифатът. За това е необходимо придобиването на единство на територията от Мароко до Филипините, което няма да се случи през този век.“

(БГНЕС, със съкращения)

Ролята на Турция
Турция представлява друг показателен случай. През последните сто години се стигна до аномалии в страната, като се имат предвид бившите Византийска и Отоманска империи. “По силата на логиката тази силна страна трябва да утвърди своята хегемония в нестабилен регион”, който ще престане да бъде такъв при доминиращата позиция на Турция. Правейки анализ на XXI век, политологът отбелязва, колко лесно е било да допусне, че обединилите се през 30-те години Германия и Италия, а също и тръгналата по пътя на индустриализацията Япония, ще поискат да променят международната система. Същото се отнася и до доминиращото положение на САЩ и СССР през втората половина на века.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (36)

 1. Дрън-дрън, ярина, казваше дядо ми за подобни изцепки!
  Човекът е филмиран. Трябва ли и ние да сме?

  1. Да, защото така населението се държи във страх и после по-лесно се манипулирапо стар съвецки модел. За това иняма да прочетеш някоя обективна новина за руските проблеми или за това колко по-напред е на запад. За това пък зодиакални статий, статий за 3 та световна, статий за това колко са зле на запад и колко добре на изток бол. А да не забравиме така важните статий на танкове, самолетоносачи и подводници, които трябва да ви касаят…поне докато не ви анексираме. След това гладомор и които е останал няма да му трябва да чете много.

   1. много точно казано. шапка ти свалям.

   2. Така е в обора германия, където цитират чужди медии за случващото се в окупираната им територия…
    Факт.

  2. Да, защото лошия матриял сегиз лесно се лъже и манипулира от СМИ, които са в ръчичките на световната мафия, която между другото пръсна безумно много милиарди, за да срине съвецкия съюз. Живота в соцлагера беше задоволен, имаше чиста натурална храна, безплатно медицинско обслужване, безплатно образование, ол инклузиф всяка година за цялото семейство две седмици за 80 лева. Но лошия матриял се връзва на глупостите, с които ги плашат разни идиоте от запада и така стават по-ниски от тревата и не търсят под-добър и справедлив живот.

   1. Лошия матрял затва затри съюза. Гъз глава затрива и после се обвинява комшията. Ти си от този лош матриал, особенно след като и двамата пишем с един ник, само където аз от доста по-рано, докато ти да правиш мръсно. Там е и тънката разлика между мене и лошия матрял.

     1. ХОХООХОО харесва ми как руските пъдари не издържат и понеже не могат да измислят нищо го избиват на педераски намеци и комплекси. Продължавай. Използвай и ника който аз използвам от дълго време. Хихихихи. Бъди жалък. Бъди руснак.

   2. Лошия матриял страда от ли берастия, педерастия и без изключение са ционистко англосаксонски подлоги и ду пелизци.

    1. Много точно казано. Лошия матриал идва от руските степи и си страда от педерастия. Ето вземете КУРТИ и явните му мераци. Пази боже направо.

     1. КУРВО. САМО ДА ТИ НАПОМНЯ ЧЕ В РУСИЯ ПЕДЕРАСТИЯТА НЕ Е УЗАКОНЕНА. ТАКА ЧЕ ПЕДЕРАСИТЕ СА ДРУГАДЕ. КУРВО. –

 2. Война и сега има, световна е, само че на по-ниско ниво.

  1. поясни колко нива има една война олихофрен. само путин може да води война успешно. останалите страни никога не са водили войни. доказателство е че когато превзехме крим никой не се намеси и всички се насраха. така ще направим и с балканска русия или грешно наречената местност в която живеете.

   1. Ц. Евроатлантиците непрекъснато палят войни. Евроатлантизъмът не може без враг. Оруел.

    1. Така е колега. За това Русия, води война в Чечня, Афганистан…Осетия. Анексира и Крим. Ма на запад си имат Оруел, на изток гладомор. Жалка работа. Руска работа.

     1. КУРВО. АКО НЕ ЗНАЕШ ЩЕ ТИ ОБЯСНЯ. В ЧЕЧНЯ , ЮЖНА ОСЕТИЯ ,ГРУЗИЯ И АФГАНИСТАН АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ НА КОИТО ТИ КУРВО ЛИЖЕШ ЗАДНИЦИТЕ ВЪОРЪЖАВАХА АРАБСКИ ТЕРОРИСТИ ЗА ДА ПОДПАЛЯТ РУСИЯ. ОБАЧЕ ТАКА СТАНА ЧЕ РУСИЯ ИМ ПОДПАЛИ ЗАДНИЦИТЕ.

     2. Е, католическият съветник на демократическия президент картър викаше в афганските дефилета „алах е с вас“… 🙂

 3. Много идиот в тая Америка бе.Идиот до идиота идиот връз идиота

  1. “ НЕ МОЖЕ ДА СЛУЖИШ И НА БОГА И НА МАМОНА “ – БИБЛИЯ. В АМЕРИКА ОКРАЙ ВРЕМЕ СА СЕ СЪБРАЛЕ НАЙ – АЛЧНИТЕ ТИПОВЕ ОТ ЦЯР СВЯТ .НАЙ- ГОЛЕМИТЕ РАЗБОЙНИЦИ И ИЗМАМНИЦИ -МОШЕТА. КАК НЯМА ДА СА ИДИОТИ. ДА КАЖЕМ ЧЕ В СВЕТА НЯМА ДРУГИ ДЪРЖАВИ И НЯМА ОТ КОГО ДА ГРАБЯТ. ГАРАНТИРАМ ЧЕ ЩЕ СЕ САМОИЗЯДАТ И САМОИЗБИЯТ

   1. Добре, че сме в европа тогава другари. Нито на изток, нито на запад са стока. Едните се самоизяждат „да кажем“ другите анексират и тънат в мизерия докато избрани олигарси им точат ресурсите. Мъкаа…мъка. Пак по-добре, че за 30 години дръпнахме малко, та сега поне една минимална заплата е 2 пъти по-висока от тези на изток, че и расте напук на мързела ни. Ма може да е защото едните имат алчни еврей, докато другите имат казахстанци, чеченци, гагаузи …татарстанци и ред други поклонници на Аллах. Чудна работа КУРТИ.

    1. То затуй бедните рашки купиха незнамсиколкостотинхиляди у богата евроатлантическа България, а фирмите изнасят дейности от нископлатен китай у нас…

 4. Автономни оръжейни системи,е още не са като терминаторите,разработбат САЩ,РУСИЯ и КИТАЙ,а тези системи без участието на хора гарантират висока ефективност.Какво Мексико бълнува авторът?Трябва да се забранят подобни разработки,още повече че се предвижда роботите след 20 години да имат самостоятелна мисъл.

  1. КАК КАКВО МЕКСИКО. В ЮЖНИТЕ ЩАТИ НЯМА АМЕРИКАНЦИ. ИМА МЕКСИКАНЦИ. КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ ПОЛИЦИЯ АРМИЯ ДАСКАЛИ ДОКТОРИ И ДРУГИ

   1. КУРТИ, КУРТИИ. Пак по тролски смени темата КУРТИИ. Няма и кой да ти обясни, че нито американосите нито руснаците са народи, а са наций. Смесена работа. При едните има от цял свят и се водят от идея и върховенство на закона, при другите са капсулирани в мюсулмански републики и ги държи олигархията. За това и за малко в любимата ти Русия една джамия да стане сграда на годината, ама един мобилен оператор съвсем случайно изгуби данните, че щяха да станат за резил руснаците. Но смени темата ако обичаш, че нещо мисля няма да ви оттърва.

 5. A tozi samozvan evreiski ‘prorok’, chel li e Torata / Bibliata ! Chul li e glasa na The One who is !?

  1. Незнам защо реши Данчо, че е самозван пророк? Знам само, че тези които го чуват са или пророци или луди.Според мен търсиш под вола теле ако си нормален…или си луд и си чуваш glasa na The One who is… и си го обяви за пророк човека.

   1. Данчо, не обиждай еврейските подлоги, ке ручаш юрдеци.

    1. Az mnogo obicham I vinagi podkrepiam Bogoizbraniya narod! Samo chrez teh imame duhovno nasledstvo v Gospodnite obeshtaniya. Otstapilite ot svoia Bog evrei , i prodali dushata si na Satana ,mnogo mrazia. Tia sa zlo za sichki plemena. Ti si chuval za mnogo takiva .

     1. КАТО ГОВОРИШ ЗА БОГОИЗБРАН НАРОД ЗНАЕШ ЛИ ЗАЩО ИМА 13 ЕВРЕЙСКИ РОДА А СЕ СПАСЯВАТ В КНИГАТА САМО 12. ЗНАЕШ ЛИ ОТ КОЙ ЩЕ ПРОИЗЛЕЗЕ ОТ ДАНОВО КОЛЯНО. ИДВА. МОЖЕ БИ ВЕЧЕ Е РОДЕН. И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ РУСПИИ МУ ПРОПРАВЯТ ПЪТ

     2. МЕЖДУ ДРУГОТО И ФРИДМАН И ТОЗИ БЛУМЕНФЕЛД КОЙТО Е ПИСАЛ СТАТИЯТА СА ОТ 13 – ТИЯ ЕВРЕЙСКИ РОД. УСЕЩАТ СЕ ПО НЕЩАТА КОИТО ВЪРШАТ. КАКТО ПИШЕ В ЕДНА КНИГА- ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ.
      А ПО СПЕЦИАЛНО ЗА ФРИДМАН В ТУБАТА ИМА КЛИП КАК ОБЯСНЯВА ЧЕ АМЕРИКА ТРЯБВА ДА ПОДЧИНИ РУСИЯ. ЯВНО ЧИФУТА СЕ ЕВЗЕЛ ЗА ГОСПОД И ПОДЧИНЯВА

     3. КУРТИ, нещо си противоречиш. Как ще се спасят от 13 рода 12 а Фридман и някой си друг били от 13-тия. Във вашата паланка нямате ли даскалица да ви научи барем да събирате и изваждате. В руската трол явка да не ви взимат на работа с интервю в което ви карат да мучите и да блеете…или това е някоя европейска програма за интеграция на роми. Руска работа, неграмотна работа.

     4. КУРТИ, що гледаш краварската туба. Вконтакте нямат ли матрял? КУРТИ що ползваш краварския интернет? Руснаците не могат ли да си измислят и те толкова години? КУРТИ що нямаме руски лаптопи ами плащаме на краварските съюзници да си закупим краварска техника? КУРТИ що операционната система е краварска ми нямаме Руска? КУРТИИ 13-12+1 колко ще е КУРТИИ

     5. КУРВО .ОТГОВАРЯМ ТИ. ЛАПТОП И ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА НЕ СЕ ЯДЕ.РУСИЯ Е ПЪРВАТА В СВЕТА ПО ИЗНОС НА ПШЕНИЦА.СПИРА ИЗНОСА -НАСТЪПВА ГЛАД. ХУБАВО СЕДИШЩ ПРЕД ЛАПТОПА ОБАЧЕ АКО НЯМАШ ХЛЯБ ЩЕ ОБИКАЛЯШ КАТО ГЛАДНА МАСТИЯ ЗА ДА ЛИЖЕШ ОЩЕ ПРОЗАПАДНИ ТАШАЦИ И ЗАДНИЦИ

     6. КУРТИИ. Пак си в грешка моето зле платено момче. САЩ са първите…Русия са третите …останалите страни с малки изключения в топ 15 са европейски. КУРТИИ и тика се изложи КУРТИИ. Пропаганден трол пъдарски. worldstopexports.com/wheat-exports-country/

 6. Yaakov ima 12 sina, demek 12 evreiski plemena, nema ,the lost tribe’ – tui e izmislica na ateista Dan Brown i somishlenici. Soglasen sum che Antihrista se predpolaga da doide ot plemeto na Dan, a to e edno ot 12 .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.