Третият безсмислен мандат отиде при БСП (обзор)

Нинова насрочи срещи с ИТН, ДБ и ИБНИ

Казва кандидат премиера до седмица

Почти нулев шанс за правителство

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарна група - “БСП за България”, която има 36 депутати в парламента. Мандатът прие Корнелия Нинова.

“Избрах да връча мандата на БСП, защото партията изповядва ценностите - свобода, солидарност и справедливост. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет, но най-важната причина са хилядите почтени социалисти, които познавам”, каза Радев.

Нинова обеща до седмица да посочи кандидат за премиер, той да бъде надпартиен, професионалист, експерт и човек с добро име. Тя е изпратила покани на разговори за съставяне на правителство до трите т. нар. партии на промяната, съобщиха от “Позитано” 20. Първите поканени са “Изправи се БГ! Ние идваме!”, с които Нинова ще се види на 29 август (неделя) от 14 часа. Евентуална среща с “Демократична България” трябва да се проведе на 31 август (вторник) от 10, а “Има такъв народ” са поканени на среща на 1 септември (сряда) от 11 ч.

Парламентарно представените партии, от които БСП очаква подкрепа за кабинет обаче, са скептични за шансовете той да бъде сформиран.

“Да, ние ще участваме във всички разговори”, заяви съпредседателят на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов. “Но най-вероятно сметката няма да излезе”, каза той.

“Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на “Демократична България”, коментира председателят на ПГ на обединението Христо Иванов. Колективните органи на ДБ ще решават как да действат оттук нататък, те ще се съберат когато е ясна цялата картина. Сега е рано да се произнеса”, каза Иванов.

“Бяхме ясни в началото на първия мандат - за нас имаше важни приоритети, зад които първоначално застанаха всички, с които разговаряхме”, заяви Станислав Балабанов от ИТН. После се обърнаха срещу нас, за да получат власт. Идеята, че зад нас стои дългата ръка на ДПС, бих я сравнил с политическа шизофрения. Един път излизаш и казваш, че гледаме в една посока, на другия ден казваш друго”, поясни Балабанов.

“Какъв ще е резултатът, ще видим, предвид, че отново бяха поставени червени разделителни линии. Ще наблюдаваме този процес с интерес. С поставените разделителни линии, не само от партиите, а и от другите институции, този процес става все по-труден”, заяви Халил Летифов от ДПС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика