Третият пол клати Корнелия Нинова

Сергей Станишев предупредил съпартийците си, че ПЕС може да замрази членството на БСП

Категоричната позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова срещу Истанбулската конвенция може да є струва партийния пост. Шефът на ПЕС Сергей Станишев предупредил ръководството на левицата, че членството на столетницата в ПЕС може да бъде замразено. Възможно било да се стигне и до по-драстична мярка – изключване.

“За една партия това е все едно ЕС да замрази членството на България, или да и отнеме правото на глас”, коментираха пред “Труд” членове на Националния съвет. Според устава на БСП само конгрес може да смени лидера, но ако се стигнело до наказания от ПЕС заради конвенцията, тогава в левицата щели да започнат дискусии по темата за смяна на председателя. Следващата стъпка щяло да бъде искане за свикване на извънреден конгрес. Уставът предвижда и възможност за прекратяване правомощията на председателя на БСП по негово искане.

“Не одобрявам решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция, още повече, че голяма част от европейските държави вече са я ратифицирали. Съжалявам за това, смятам го за политическа грешка и за лош знак”, заяви вчера президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването “Неделя 150” по БНР.

Той бе категоричен, че “поведението на БСП тактически обслужва ГЕРБ и отвлича вниманието от доста сериозни вътрешни проблеми, с които управляващите не могат да се справят”. “Опасявам се че това няма да бъде разбрано и от социалдемократическото семейство в Европа. Крайъгълен камък за нас са правата на човека и в този контекст и ненасилието над жени и деца. И затова предупредих БСП, че ще трябва да обяснява своите действия пред нашите партньори”, каза още Станишев.

Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП:

Документът няма задължителен характер

“Истанбулската конвенция няма задължителен характер и излишно се политизира. Ние, от БСП, винаги сме защитавали жените и сме пазили семейните ценности. Много по-важно е да има ефективност в действията, отколкото политическа декларативност.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

Той обяви, че левицата има готовност за промяна на законодателството с конкретни мерки срещу насилието над жени.

Даде и пример с решенията на Националния съвет от събота - “домашното насилие” да бъде инкриминирано; да се инкриминира “преследването” като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице; да се криминализират “насилствените бракове” и “принудителното съжителство на съпружески начала”; да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, както и да се изградят Кризисни центрове във всеки областен град.

Захариева налива разум на БСП

ГЕРБ свикаха извънредна пресконференция за договора

Документът давал възможност за приемане с резерва

ГЕРБ свикаха извънредна пресконференция, на която вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова БСП да послушат лидера на европейските социалисти Сергей Станишев в предстоящото обсъждане на Инстанбулската конвенция. Повод за реакцията на Захариева и ГЕРБ е взетото решение на пленума на БСП, социалистите да не подкрепят ратификацията.

“Много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти да послушат лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, както той я нарече”, заяви Захариева. Външният министър допълни, че спортният термин “социален пол” цели разчупване на наложените стереотипи, които поставят жената в неравноправно положение. Тя увери, че няма да се наложи да се правят промени в Конституцията.

“Искаме да се разсеят спекулациите, че ГЕРБ се отказва от ратификацията и да се опитаме да налеем малко разум в БСП-партията, чиято идеология би трябвало да се бори с неравенството между половете, и която би трябвало да се бори за конвенцията повече от нас”, заяви министърът на външните работи.

“Тази конвенция ще ни задължи да осигурим превенция и помощ за жертвите от насилие. Големият финален дебат трябва да се проведе в парламента”, заяви правосъдният министър Цецка Цачева. Тя беше категорична, че Конвенцията ще бъде окончателно приета от Европейският съюз и обясни, че документът дава възможност да бъде ратифициран със съответни резерви.

Каракачанов свалил текстове за джендър-обучение

Парите за “подготовката” били за сметка на бюджета

Всички текстове за джендър-обучение в предучилищни групи в детската градина и в цялата ни образователна система са премахнати по настояване на вицепремиера по обществения ред и сигурност Красимир Каракачанов.

Сред тях фигурират следните изисквания: джендър-обучение на деца в предучилищни групи и в училищата за насърчаване на нестереотипните роли на пола; джендър-обучение на деца в предучилищни групи и в училищата за превенция на насилие, основано на стереотипните роли на пола; повишаване на квалификацията на учителите в предучилищни групи в детските градини и училищата за въвеждане на джендър тематиката в обучението на деца в ранна възраст. Целта е да има обучени джендър-учители за деца в предучилищна възраст. Парите за това са били предвидени за сметка на националния бюджет.

Тези и други текстове са внесени за приемане на правителственото заседание на 3 януари, за да бъдат приети заедно с Истанбулската конвенция. Каракачанов обаче се е противопоставил с аргумента, че договорът още не е ратифициран и Обединени патриоти са против ратификацията.

Експерти обаче твърдят, че ако бъде ратифицирана конвенцията, всички тези текстове ще бъдат върнати обратно заедно с много други, които ще последват нейното приемане.

Маргарита Попова:

Ще се наложи да променяме

Конституцията

Бившият вицепрезидент Маргарита Попова заяви, че ще е “грях” да възникнат спорове какво точно сме подписали, след като копчето за Инстанбулската конвенция бъде натиснато.

Тя напомни, че Конвенцията трябва да се разгледа в автентичен превод, за да се изчистят недоразуменията, които тя предизвиква.

Бившият вицепрезидент нарече “глупост” внушенията, които се правят от наши министри, че ратификацията на Конвенцията няма да доведе до промяна на основния закон в България. “Лековато твърдение, самонадеяност, която граничи с глупост, е да кажеш, че няма да се наложи да се променя Конституцията, преди да видиш целия пакет от нормативни актове, които ще изисква Конвенцията”, заяви Попова.

“Когато си сложиш подписа по тази конвенция, трябва да знаеш как ще я изпълниш”, заяви бившият вицепрезидент. Попова обясни, че конвенцията защитава правата на психополово различните, което в крайна сметка ще предизвика промяна в българското законодателство..

Броене на гласове

ДПС още нямат позиция

ДПС още нямат позиция. Предстои ръководството на партията да реши дали групата ще подкрепи Истанбулската конвенция. В движението обаче има много гласове против договора, заради спорните тестове.

Битката ще е за всеки глас. “Воля” вече заявиха, че няма да подкрепят документа. БСП също са против. “Труд” научи, че има натиск над хората на Валери Симеонов, които са осем в групата на патриотите. ВМРО и “Атака” няма да подкрепят конвенцията.

Очаква се през седмицата конвенцията да бъде гледана в няколко комисии на НС. От комисията по вероизповедания обявиха, че ще искат становища от Св. Синод и главно мюфтийство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика