Трети генерал влиза в администрацията на Тръмп

Джон Кели харесан да оглави Министерството на вътрешната сигурност

Скот Пруит е предложен за шеф на Агенцията за защита на околната среда.

Линда Макмеън е номинирана за шефка на Агенцията за малките предприятия.

Джон Кели (66 г.), генерал от морската пехота, напуснал активна служба през януари, е избран от Доналд Тръмп за министър на вътрешната сигурност, съобщиха АП и други американски медии, позовавайки се на източници от екипа на новоизбрания президент на САЩ.

Той е третият генерал от резерва, харесан за висш пост в бъдещата администрация, след ген. Джеймс Матис (с прякор “Бясното куче”), който е номиниран за шеф на Пентагона, и ген. Майк Флин, определен за президентски съветник по националната сигурност. Още двама за топ позиции имат военно минало - главният стратег Стивън Банън е бил офицер от ВМС, а предложеният за шеф на ЦРУ конгресмен Майк Помпео е завършил “Уест пойнт” и е участвал във войната в Персийския залив.

Ако бъде одобрен от Конгреса за министър на вътрешната сигурност (240 000 служители), ген. Кели, който има 45 г. служба в морската пехота, ще трябва да изпълнява предизборните обещания на Тръмп за борба срещу ислямския екстремизъм и нелегалната имиграция. Той е бил спецпомощник на командващия силите на САЩ в Европа, участвал е в операцията в Ирак, довела до свалянето на Саддам Хюсеин. Завършва кариерата си като шеф на Южното командване, което отговаря за Централна и Южна Америка, включително за затвора за заподозрени терористи в Гуантанамо (Куба), на чието затваряне той се противопоставя. Най-малкият му син

Робърт Майкъл Кели е убит в бой като офицер от морската пехота в Афганистан през 2010 г.

Тръмп номинира главния прокурор на Оклахома Скот Пруит (48 г.) за шеф на Агенцията за защита на околната среда. Предложеният републиканец е известен с това, че отхвърля тезата за влиянието на човешкото въздействие върху климатичните промени и е защитник на изкопаемите горива. За шефка на Агенцията за малките предприятия е номинирана Линда Макмеън (68 г.), бивш изпълнителен директор на Световната федерация по кеч. Тя е омъжена за Винс Макмеън ($,16 млрд. състояние според “Форбс”), на когото Тръмп обръсна главата на ринга пред тв камери през 2009 г. Това стана след облог и т.нар. битка на милиардерите, която трябваше да определи кой от двамата има повече пари. На нея избраният от Тръмп кечист победи представителя на съперника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка